Един от големите и забравени проекти на Пловдив отива на концесия след провала за завършването му

  • от Благовест Андонов
  • 15:46, 11.04.2021

Община Пловдив е сменила концепцията за довършването на един от най-мащабните и позабравени проекти за инсенератор за болнични отпадъци в район „Южен”. На предстоящата сесия общинските съветници ще гласуват промяната на предназначението на имота. Предложението е на зам.-кмета по общинска собственост арх. Невена Балчева, като вкарва теренът със сградите в графата за отдаването на концесия.

Проектът бе стартиран преди близо 10 години, но така и той не бе завършен. През последните години Общината заяви намеренията си да дострои инсенератора, като създаде и търговско дружество - „Инсинератор Пловдив” ЕООД. На него бяха прехвърлени активи за 6,7 млн. лева, като няколко пъти се входираха предложения в местния парламент за заем, с който да бъде довършен. Според управителя на дружеството Дончо Кацарев бяха нужни около 6 млн. лева. Общинските съветници така и не дадоха картбланш да бъде изтеглен този кредит, пише TrafficNews.

Зам.-кметът по стопански дейности Величко Родопски заяви, че в Община Пловдив е постъпило инвестиционно намерение за взимането на инсенератора на концесия. Поради това е и решението имотът да бъде вкаран в Годишната програма за разпореждане с общинско имущество. Той обясни ,че преговорите са в много начален етап и е рано да се кажи дали и при какви условия ще бъде даден комплексът.

Припомняме, че проектът за регионален инсинератор за болнични отпадъци в Пловдив бе част от Плана за действие към Националната програма за управление на дейностите по отпадъците 2003-2007 г.  Тогава страната ни получи безвъзмездно от Швейцария  близо 5 млн. лева за доставката на инсталация за изгаряне и за техническа помощ. От наша страна бяха инвестирани около 9 млн.лева, като  2,1 млн. лева бяха от ПУДОС,  5 млн. лв. са от държавата и 1,7 млн. лв. собствени средства на Община Пловдив.

След като по проекта започна мащабна работа, в един момент между Община Пловдив и чужда  фирма възникна спор за оборудването, който продължи повече от 3 години и дори арбитраж не успя да ги реши. В този момент сградата на бул. „Кукленско шосе” е почти завършена, като вътре има и част от оборудването.

 В крайна сметка общината прекрати договора с фирмата и се зае с план за довършване на инсинератора .  През 2016 година Общината отново се отказва от това намерение и предложи имота за концесия, чрез която да се търси външен инвеститор за обекта. Това също претърпя провал и теренът от няколко декара на Кукленско шосе продължава да стои недовършен.  

През 2017 година Общинският съвет реши да се създаде ново общинско предприятие „Инсинератор Пловдив” ЕООД, а в началото на годината бе избран и постоянен управител на общинската фирма в лицето на Дончо Кацарев.

Сред дейностите на предприятието са приемане и транспортиране, складиране и съхраняване на болнични отпадъци, обезвреждането им чрез екобезопасно изгаряне с инсинератор, депониране на генерирани отпадъци от дейността на инсинератора и други. Той трябва да приема всички медицински отпадъци от Пловдив, където има най-много болници на глава от населението, както и от Смолян, Кърджали, Хасково и Пазарджик.