Петкратната носителка на Грами Даян Рийвс пее на Opera Open в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:50, 23.02.2023

Джаз кралицата Даян Рийвс е специален гост на юбилейното десето издание на фестивала Opera Open на Античния театър в Пловдив. Тя ще изнесе концерт с джаз квинтет от САЩ и оркестъра на Операта с диригент Константин Добройков на 18 юли от 21 часа.

Петкратната носителка на Грами Даян Рийвс е сред най-известните джаз вокалисти в света. В резултат на нейната спираща дъха виртуозност, импровизационна способност и уникален джаз и R&B стил, Рийвс получава Грами за най-добро джаз вокално изпълнение за три последователни записа.

Поканата от Опера Пловдив към легендарната певица за участие в поредицата Jazz Симфони не е случайна. Рийвс е записвала с диригента Даниел Баренбойм и Чикагския симфоничен оркестър и наскоро е била солист в запис със сър Саймън Ратъл и Берлинската филхармония. Изнася концерти с редица симфонични оркестри в Америка, както и многократно с Джаз оркестъра на Линкълн Център.

Гостуването на Даян Рийвс се осъществява в партньорство с Plovdiv Jazz Fest. Във формата Jazz Симфони с Оркестъра на Опера Пловдив са гостували още имена като Лиз Райт и Стейси Кент.

Билетите за концерта са в продажба в мрежата на Ивентим и онлайн на eventim.bg

Пълната програма на Opera Open 2023 ще бъде обявена на 1 март 2023. Фестивалът е част от програма „Наследство 2023“ на Пловдив – Европейска столица на културата.