Две големи строителни фирми огледаха ст. „Христо Ботев”, готвят оферти

  • от Благовест Андонов
  • 14:27, 30.08.2020

Две от големите строителни фирми са направи огледи на ст. „Христо Ботев”, за да се запознаят със състоянието на изградената инфраструктура.  Първо от строителното подразделение на ПИМК са огледали съоръжението, а след това дата са поискали и от австрийската компания „Щрабаг”. Двете фирми подготвят оферта за Колежа, като документи се приемат до 16 септември, а на 17 те ще бъдат отворени, пише TrafficNews.

Поръчката е за 53 млн. лева с ДДС, като от тях са осигурени 25 млн. лева от държавния бюджет. Средствата трябва да стигнат за първия етап, с който на Колежа да се играят мачове от ЕфБет лига. Остатъкът ще е за цялостния проект, който включва търговски площи, съпътстваща инфраструктура и другите дейности. Възможно е обаче цената да падне при състезанието между фирмите. По време на пазарното проучване най-ниската оферта бе дадена от ПИМК ООД, като тя е на стойност от 38,9 млн. лева.

Изискванията към бъдещия строител е той да има оборот от 40 млн. лева, както и да е изпълнил сходен проект. За такъв ще се смята всяка спортна зала с поне 1000 седящи места, или Втора категория.

Срокът за изпълнение след подписване на договора е 24 месеца.  

В същото време средствата от 37 млн. лева, които правителството отпусна за строителството на стадионите на Ботев и Локомотив еса по сметките на Община Пловдив.  Докато вървят поръчките за строителството на двата стадиона, градската администрация са пуснали още две поръчки. Те са за строителен контрол и изготвяне на оценки на инвестиционните проекти, като са в една поръчка за двата стадиона.Тя  е на стойност от 150 хил. лева, като за стадиона в парка Лаута сумата е 100 хиляди лева, а за Колежа – 50 000 лева.