Две фирми кандидатстват за ремонта и реконструкцията на Концертна зала

  • от Мария Луцова
  • 11:38, 21.02.2023

Две фирми са подали документи за ремонта и реконструкцията на Концертна зала. Едната е "Парсек груп" ЕООД, която изпълнява ремонта на ул. "Даме Груев" в Пловдив, и Дружество по закона за задълженията и договорите "Рея", формирано от фирмите "Монолитно строителство" ЕООД и "Панов" ЕООД.

Предметът на обществената поръчка е основен ремонт и реконструкция на Концертна зала като мултифункционална зала за симфонични концерти и сценични продукции за Държавна опера-Пловдив. Проектът предвижда реновиране на съществуващото сценично пространство, изграждане на нова оркестрина, както и четири броя подвижни сценични платформи, които имат за цел осигуряването на нови сценични и театрални възможности за организиране на съвременен тип представления.

Прогнозната цена за ремонта е 10 090 679,70 лв.

Историята с Концертна зала има епични измерения. Припомняме, че тя продължава дълги осем години, в които едно от знаковите пространства за събития бе оставено в ръцете на пълната разруха. През 2016 г. арх. Савов изготви техническото задание за залата. През 2019 г. бе избран изпълнителят, който да изготви техническия проект - архитектурното студио на бившия зам.-министър на културата от последното редовно правителство арх. Бойко Кадинов. Проектът му бе съгласуван през 2020 г., но след това казусът потъна в прах и се отупваше от него само покрай поредните избори. След дълго мълчание в крайна сметка през 2022 г. бе обявено, че в плановете на Министерство на културата е заложено провеждането на обществена поръчка. С последващо писмо от 13. юли е информирана директорката на Държавна опера-Пловдив доц. Нина Найденова, че са одобрени средства за капиталови разходи в размер от 11 008 014,22 лв. с ДДС и процедурата трябва да бъде стартирана от културния институт. Желанието на ръководството на ДО-Пловдив е процедурите да бъдат възложени от Министерство на културата, поради липса на юридически екип в състава на държавния културен институт. В крайна сметка министърът на културата е възложил обществената поръчка в качеството си на разпоредител с бюджет от по-висока степен. Тя е обявена на 23. септември и в последствие заради констатираните грешки е спряна на 26. октомври.

После бе обявена отново на 11 януари 2023 г. Предстои да бъдат отворени ценовите оферти.

ДОМ ЗА ОПЕРАТА:

Продължава активната кореспонденция между институциите и по темата за сграда на Пловдивската опера. Преди Нова година в Министерството на културата е постъпило становище на арх. Чавдар Тенев, че не трябва да се пипа сградата на Партийния дом. От културното ведомство са изпратили становището до Общината, Областна управа и фондация "Дом за Пловдивската опера". Припомняме, че в самото начало бе лансирана версията за събарянето на Партийния дом, но в последствие от фондацията представиха проект за построяването ѝ в пространството зад сградата на пл. "Централен" 1.