„Драгиев и Ко” фаворити за строителството на „Модър-Царевец”, на финала са с ГБС – Пловдив

  • от Благовест Андонов
  • 18:00, 24.06.2020

Две фирми са останали на финала за строителството на „Модър-Царевец”. Това са „Драгиев и Ко” и консорциум, в който влизат две от дъщерните фирми на „Главболгарстрой” – ГБС-Пловдив и ГБС- Инфраструктурно строителство. От надпреварата е отпаднала фирма „Парсек”, тъй като не е отговаряла на изискванията за строителството. По-рано бе отстранена „ИСА – 2000”, защото не бяха предоставили в срок електронен ключ за отваряне на предложението им.

Комисията утре ще отвори ценовите предложения на двете компании,  като фирмите трябва да предоставят пароли за отварянето им  Към момента фаворит за строителството е „Драгиев и Ко”, която е получила 30 точки за техническото си предложение.  ГБС- Пловдив е получила 20 точки, пише TrafficNews.bg.

Решаващо обаче ще бъде ценовите оферти на двете фирми. За тях се получава до 70 точки, които могат да обърнат резултата. Прогнозната стойност на обекта е  9 583 333,33 лв. без ДДС или 11 500 000 лв с ДДС.

В проекта е предвидено още разширение на двете улици - "Царевец" до бул. „Хаджи Димитър” и "Модър" в участъка до Коматевско шосе.  Поръчката отново е на инженеринг, като тя трябва да стъпи на техническото задание, дадено от Община Пловдив. Проектирането и строителството трябва да продължи 1095 дни, или 3 години.  С други думи съоръжението трябва да е готово в края на мандата на Здравко Димитров.

Има обаче огромна неизвестна относно финансирането на проекта. В момента има 1 млн. лева в бюджета, с който  да започне поръчката, но предвид тежките финансови времена, не се знае, откъде ще бъде намерено финансиране.  Една от опциите е да се тегли заем, като проектът е част от списъка с обекти, които е пуснала Община Пловдив към ФЛАГ.