Дончев: Банките трябва да направят отстъпки, а държавата може да тегли нов кредит

  • от PlovdivTime
  • 09:28, 25.03.2020

„Много по-коректно от страна на банките би било да дадат отсрочки за внасянето на заеми или ипотеки. Банката няма интерес да продаде хотела или бизнеса ви в този момент. Всички трябва да са гъвкави. На първо място е банките да имат въздух и да не бъдат толкова настоятелни при обслужване на кредити“, това коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

„С данъците трябва много да се внимава. Това са нашите пари – взаимоспомагателна каса и ако ние не внасяме пари в нея, няма как да харчим. Ние може да генерираме и дълг, но това е мярка, към която не трябва да предприеме веднага“, зави още той.

Вицепремиерът отговори и на критиките на бизнеса за взетите решение относно помощта към икономиката в страната.

„Бизнесът сигурно иска да плащаме по 120%, а не 60%. В тази ситуация всеки трябва да направи някакви лишения, а не да прехвърляме всичко на държавата, т.е това означава да прехвърлим всичко на другите. Със сигурност не само бизнесите свързани със сферата на услугите са пострадали. Ще се опитаме да разширим секторите на които да помогнем, заявките в промишлеността също се свиват. За мен промишлеността също трябва да бъде включена“, коментира той.

„Минали са само 10 дни от началото на извънредното положение. Опитваме се да покрием всички ситуации – в случай, че работникът е съкратен, той трябва да бъде записан в бюрото по труда, а в случай, че работодателят иска да запази своите служители – държавата ще покрие 60% от заплатата им“, заяви още той.

„Ако спре тежкотоварният трафик, Европа много ще обеднее, България също. Към момента той се движи, но има много забавяния. Държавата ще издържи, колкото трябва. Може да се стигне и до нов дълг. Ние трябва да мислим за България, колкото е необходимо, толкова ще издължим“, коментира Дончев.