Домът на художниците до Тунела с нов собственик, превръща го в музей

  • от Виктория Петрова
  • 09:45, 09.04.2022

Емблематичната къща до Тунела в Пловдив, която излезе на пазара в средата на януари, се сдоби с нов собственик. През последните няколко години сградата, познат като Дом на етносите, а преди това и като Дом художниците, беше във владенията на известната пловдивска фамилия Барбудеви, които я придобиха като кредитори по търговски спор.  Новият ѝ стопанин е известният пловдивски колекционер и галерист Димитър Инджов. 

Зданието, което се намира точно под Античния театър на Филипополис, се издига на три етажа. Имотът е с разгърната площ от близо 300 кв.м и приблизително същия по площ двор. 

Амбициите за къщата винаги са били тя да бъде културен център. През годините обаче гръмките планове за нея и шумът около обществените ѝ функции бързо са затихвали без практически резултат. 

Галеристът не крие желанието си да покаже част от колекцията си, която е сред най-богатите в България. "Пловдив има невероятна история в сферата на изобразителното изкуство и хората, за които картините са страст, ще видят в галерията изключителни образци от автори, чиито картини се намират в много европейски музеи. Това са картини, които трябва да бъдат споделени. В музея ще покажа картини на Мърквичка, на Вешин, на Цанко Лавренов, на Майстора, на Жорж Папазов, на Жул Паскин. Посетителите ще видят и картини на Алцек Мишев, Кристо Явашев, Кочо Гърнев, Никола Дюлгеров, Андрей Лекарски, Никола Манев - автори, оставили следа в историята на 20-ти век, но по-разпознаваеми в чужбина, отколкото в родината си. Градът заслужава да има галерии на такова ниво. Пловдив трябва да запази духа си, съхранен от нашите възрожденци, които са строили училища, болници, университети. Важна е не само обвивката, но и съдържанието" коментира Инджов пред TrafficNews

Той смята, че ремонтът на сградата ще отнеме повече от година, след галерията ще отвори врати, с амбицията да се превърне в културен център.