Докато чакаме държавни пари за зали, частен център привлича музиканти и артисти

  • от Мария Луцова
  • 11:22, 30.11.2023

Изборите отминаха, местната власт и Общинският съвет се конституираха. Сега остава да пристъпят към изпълнение на предизборните обещания. По отношение на ресор „Култура” всички предизборни заявки звучаха в учудващо хармонично съзвучие – възстановяване на културната инфраструктура – на първо място кино „Космос”, намиране на място за Дом на Пловдивската опера, децентрализация и преместване на част от събитията извън градския център, реставрация,консервация и експонация на недвижими културни ценности… Много може да се изреди. И още толкова по много да се свърши. Хубавото е, че общите идеи и заявки са много, лошото ще бъде, ако нищо не се случи и след 4 години слушаме същото. 

Няма какво да се лъжем - културата винаги е неглижирана на всички нива, вижте какъв процент 0,4 от държавния бюджет ѝ е заделен, и само когато корабът потъне, управленците се сещат, че тя е спасителният за имиджа им пояс.

Когато културата обаче е спасителен пояс, тя няма как да провокира по-сериозни процеси и мисъл за по-солидни инвестиции. Затова от ужасно много години Концертна зала стои под ключ, за сграда на Операта се говори,  само колкото да се успокоят страстите.

Да, но това изправя и институцията Държавна опера-Пловдив,  а и културните оператори в тежка ситуация. През студените месеци – от октомври до май включително, градът разполага с четири закрити сцени – една в Кукления театър, две в Драмата и една в Дома на културата. Ако тази в ГДК „Борис Христов” е заета от Операта (две-трети дни в месеца), а и с фестивали, които се провеждат там, пространствата за изява на останалите гостуващи събития са сведени до минимум. Кукленият и Драматичният театри имат политика гостуващите трупи да са техни колеги от театри в страната и осъществяват нещо като обмен.

И както са казали мъдрите хора, „докато умните се наумуват, а лудите се налудуват”, все повече зали с частна инвестиция и без никаква помощ от държава и община се  появяват и се радват на много голям интерес. Първа бе зала С.И.Л.А., но с голямото уточнение, че тя е спортен комплекс и се пригажда за културни събития. Нещо, което се усеща от всеки, бил на театър или концерт там.

Преди малко повече от година отвори врати и Plovdiv Event Center  - професионално оборудвано пространство, в което и артисти, и публика да се почувстват добре заедно. Неслучайно за съвсем кратко време се превърна в предпочитана сцена за много артисти и музиканти, любими на публиката. Сред тях са Цветана Манева, Юлиан Вергов, Петър Антонов, Дарин Ангелов, големите звезди от театралната ни сцена от проекта Поетите Live, Стефания Колева, Васил Найденов, Васил Петров, Любо Киров, Криско. И те споделят това пространство с любими Stand up комедианти Красимира Хаджииванова, Оля Малинова, Георги Кючуко, Николаос Цитиридис, Филип, Флаш, Владо Недков, Надя Брайт и Диана, Жорони и Крис Риска, вентролога Димитър Иванов-Капитана, известни DJ, популярните Shame партита.

Публиката пълни залата, а тя е с капацитет от 700 зрители. И не е в центъра, а в началото на жилищен район „Тракия”.

Може би е време частният сектор да даде съвети така, че институциите да работят заедно в името на културата на Пловдив.