Доброволци организираха събитие в подкрепа на донорството в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 16:26, 23.10.2023

Информационен семинар в подкрепа на донорството и трансплантациите, организираха доброволците от Българския младежки Червен кръст – Пловдив. Близо 100 ученици, студенти и граждани се събраха в аудиторията на Медицински университет – Пловдив, за да се включат в събитието. 

По време на семинара, воден от областния координатор на БМЧК – Пловдив Ана Лимонова, заместник-областните координатори на организацията Изел Хатърназ и Росен Разпопов изнесоха презентация за донорството на органи и трансплантациите, след което д-р Костадин Чифлигаров сподели знания от професионалния си опит. Присъстващите имаха възможността да му зададат въпроси.

Димитър Василев сподели историята си – как за първи път чува думата „трансплантация“, как влиза в списъка на чакащите за такава процедура и как един трансплантиран бъбрек променя живота му. Думите му успяха да трогнат цялата публика включително и д-р Чифлигаров, който получи символичен подарък от Димитър – едно малко сърце.

Семинарът завърши с видеоклип с послание от актрисата и драматург Здрава Каменова, която откликна на поканата на БМЧК - Пловдив да се присъедини към кампанията „Да! За живот!“ и да се превърне в лице на инициативата. Здрава Каменова не веднъж е подкрепяла хуманитарните каузи на организацията.

Гости бяха Иванка Динева - директор на изпълнителна агенция “Медицински надзор”, Таня Георгиева- директор на Секретариата на Областен съвет на Български Червен кръст – Пловдив, д-р Костадин Чифлигаров - координатор на по донорство на Изпълнителна агенция “Медицински надзор”, д-р Албена Златарова и Ники Агачян - главен инспектор и старши експерт в дирекция Обществено здраве в Регионална здравна инспекция, представители на студентските съвети на МУ – Пловдив, УХТ и ПУ „Паисий Хилендарски“, Дани Христева – координатор на клуб Международно хуманитарно право към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и Димитър Василев – специален гост, който от първо лице сподели за премината от него трансплантация.

Иванка Динева се включи в семинара посредством конферентна онлайн връзка, като призова присъстващите да се обединят около каузата на семинара.

Този семинар се проведе като част от съвместната национална кампания „Да! На живота!“ на Българския Червен кръст и Изпълнителната агенция "Медицински надзор" към Министерството на здравеопазването.