Доброволци с голяма акция по почистване на Дановия хълм

  • от PlovdivTime
  • 18:35, 10.05.2021

Доброволци организират акция по почистването и облагородяването на Дановия хълм в Пловдив. Това е поредната кампания на тепето за последните месеци. Акцията ще се проведе на 15 май от 11:00 часа и е отворена за всеки желаещ да се включи. Облагородяването на хълма, от който се открива най-красивата гледка към Пловдив, преминава на няколко етапа – почистване на пространството от отпадъци, разширяване на напоителната система и залесяване.

“Чрез акцията ще направим поредните значими стъпки към връщането облика на Сахат тепе - такова, каквото е било по времето на Шевалас. За това обаче ще са нужни и време и усилия - не само от страна на Общината, но и от гражданите. Ще се радваме всички, хора, които имат отношение към тепето да се включат на 15-ти май”, казва един от организаторите.

В самото начало на дейностите на хълма бе осъществена Разходката на Джейн, по време на която бяха набелязани проблемните зони а всеки участник имаше възможността да се разходи и да даде своите предложения за промяна на настоящия облик на тепето, а експерти и активисти ще споделят своите възгледи и идеи за неговото облагородяване. В дейностите на 15 май, които са предвидени, влизат: Отваряне на водостоците, отваряне на стълбищата и разчистване на алеите от предварително изрязани храсти и клони.

Организатори на инициативата са Община Пловдив, район Централен, ОП Градини и Паркове, Free Plovdiv Tour, Аварийно Спасяване Пловдив и сдружение БГ Бъди активен.