Заразното добро: Пловдивчани отвориха сърцата си за добра кауза за животните

  • от Деница Иванова
  • 09:33, 12.01.2023

Пловдивчани отвориха сърцата си за добра кауза - осигуряването на къщички за бездомни животни, които да бъдат разположени във всички райони под тепетата. Преди месец ви запознахме с инициатива на пловдивчани, които набират средства с цел закупуване на къщички за котки и кучета. 

Идеята е да се облекчи работата на общинския приют „Приятели завинаги”, които са с изцяло запълнен капацитет и по този начин да предоставят дом поне за някои от бездомничетата в Пловдив. Къщичките са изцяло под контрола и защитата на районните кметства и се обслужват от зоодоброволци. 

„Благодарение и на вашата медия, след разпространението на инициативата, идеята ни достигна доста хора, които се свързват с нас. Много пловдивчани имат желание да помогнат чрез дарения, които разбира се отиват единствено и само за каузата”, разказа Ваня Симеонова, председател на инициативния комитет.

Към този момент в район „Тракия” са поставени 18 къщички за котета и две за кучета, в районите „Северен” и „Западен” ще бъдат поставени около 10, в район „Централен” броят на къщичките ще достигне близо 15.

„Последният път, в който разговаряхме имаше само 15 къщи за котки и 2 за кучета в Тракия. Поетапно се поръчват и се поставят къщичките, изчакваме да се съберат средства, за да бъдат закупени и монтирани наведнъж”, добави тя.

Симеонова сподели и че до този момент няма установено нито едно посегателство и вандалска проява върху къщичките. Дори напротив. Къщичките влизат в употреба, много хора полагат грижи за животните, които са се самонастанили в тях, като ги снабдяват с храна, вода, одеалца и внимание.

„Възможно е самият факт, че зад инициативата застанаха почти всички районни кметове и областният управител и причината, че са собственост на община Пловдив допринесе за непокътването на къщите. Дори кметът на район "Северен" Стоян Алексиев много хареса идеята, като следващите къщички в района ще бъдат поставени именно край кметството, тъй като служителите там полагат грижи за бездомни котки. Може би ако бяха поставени от случайни хора, без необходимото разрешение, вече част от тях щяха да са начупени”, разказа тя. 

Къщичките са изработени от подходящи материали, с модерен вид, с поставени хранилки и поилки. От общинските предприятия „Чистота” и „Градини и паркове” пък са поели ангажимент за поставянето им. Къщичките са под контрола и защитата на районните кметства и ще се обслужват от зоодоброволци. Тъй като инициативата е изцяло доброволческа, хората които стоят зад нея набират средства, за да успеят да реализират поставянето на още къщички и в други пловдивски райони.

Всеки, който иска да подкрепи каузата и да подпомогне за създаването на къщи, може да го направи чрез следната дарителска сметка: BG54UNCR70001525083150. От гражданската инициатива отправят апел за включване на още доброволци към благородната кауза.