Дискутират как може да се предпази имунното здраве на българите

  • от PlovdivTime
  • 20:50, 26.04.2021

На 29 април се отбелязва Световният ден на имунологията, една от най-динамично развиващите се съвременни науки.  Много от епохалните научни открития през последните десетилетия са направени от имунолози-нобелисти - за фагоцитозата, комплемента, кръвните групи, имунологичната толерантност, Главния комплекс на тъканната съвместимост, контрола на имунната система, моноклоналните антитела, ролята на дендритните клетки в придобития имунитет.

За първи път Денят на имунологията е отбелязан в Европа през 2005 г. по предложение на Стивън Кауфман, тогавашен президент на Международната асоциация на имунологичните дружества. От 2007 г. това събитие се чества и от световната имунологична общност. 

Седмицата преди 29 април е посветена на първичните имунни дефицити (ПИД) – вродени дефекти на имунната система, които се проявяват с чести, хронични и рецидивиращи инфекции, както и с развитието на автоимунни и злокачествени състояния. И днес значението на имунологията за опазване на индивидуалното и общественото здраве е голямо. Безпрецедентната епидемия от КОВИД-19 постави редица предизвикателства пред имунолозите в целия свят – създаването на прецизни тестове за диагностика и проследяване на заболяването, генериране на модерни и ефективни ваксини, проучване на развитието на заболяването и продължителността на имунния отговор след преболедуване и ваксиниране. Смисълът на този ден е да обърнем отново внимание на значимите имунологични постижения за напредъка на медицината, да подчертаем необходимостта от съхраняване на имунното ни здраве и развитието на политики за неговото усъвършенстване.

На 29 април всички имунолози в света се обединяват, за да  представят достиженията в клиничната имунология пред обществеността, значението й за развитието на медицината и биологията при диагностиката и лечението на редица заболявания с участието на имунни механизми - инфекциите, имунните дефицити, туморите, автоимунните болести, алергиите, трансплантационните и репродуктивните нарушения.

Българска асоциация по клинична имунология (БАКИ),Секция „Имунология” при СУБ и Експертен съвет по клинична имунология организират онлайн дискусия ”Политики за опазване на имунното здраве на гражданите на България. Къде сме и какво можем да направим в бъдеще?”. Тя ще се проведе на 29 април от 12 до 14 часа.

„Нека в Световния ден на имунологията да споделим отново с широката общественост колко важна е имунологията за човешкото здраве не само в национален, но и в световен мащаб и да утвърдим заедно с експертните гласове от нашата общност необходимостта от постоянна и целенасочена политика за опазване на имунното здраве”, казват организаторите.

В дискусията участие ще вземат главният координатор на ЕС по клинична имунология проф. д-р Мариана Мурджева, омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева, председателят на БАКИ и член на ЕС по клинична имунология проф. д-р Елисавета Наумова, съпредседателят на секция „Имунология” при СУБ и член на УС на БАКИ проф. д-р Мария Николова.