Димитър Райчев със специалната награда „Пловдив” за цялостен принос

  • от PlovdivTime
  • 20:30, 23.05.2023

Димитър Райчев е тазгодишният носител на специалната награда „Пловдив” за изключителни постижения и цялостен принос. Изследователят, летописец и документалист на пловдивската история е автор на редица книги  за любимия град, сред които „Пловдив завинаги“. Участва в съставянето и издаването на албумите „Пловдивските кметове“  и „Пловдивските почетни граждани“, 3D албум „Филипопол“ в съавторство с археоложката Елена Кесякова, албум „Пловдивски алманах“, „Атанас Кръстев – възпоменателен сборник“ в съавторство с писателя Георги Райчевски,  „Хроника на един президентски мандат“, „Предговор на историята“ – съставител, „Пловдивски справочник“, „Емблемата Тримонциум“,  „Споменъ отъ Пловдивъ“ и „Спомен за Пловдив 2“.

В раздел „Художествена литература и хуманитаристика“ призът отиде при  Крум Филипов за стихосбирката „Писма до сина ми“, а в „Художествен превод“  при Васил Самоковлиев – за художествен превод от чешки език на книгата „VitaNuova“ от  Бохумил Храбал.

За  „Журналистика в сферата на културата“ бе отличен Владислав Севов за стойностното и последователно популяризиране в национален ефир постиженията на културата и изкуствата, създавани в Пловдив чрез: „Арт стрийм“, „Линия Култура“, както и системното представяне на културния живот на Пловдив в предаването „Култура Бг“ с водещ Димитър Стоянович. За авторството на документалните филми, посветени на 75-годишнината на ДКТ Пловдив ( „70+5 сезона“) и 70 годишнината на ПУ “Паисий Хилендарски“ („Смислоносци“).

В категория  „Архитектура и естетизация на градската среда“ наградата взе архитектурният колектив арх.Петко Костадинов, арх. Росица Митева, арх. Ангел Чуруков, арх. Иван Костадинов (АРКО СТУДИО ООД)  за реставрацията и реновирането на Градска художествена галерия на ул. „Съборна“ 14А.

Ивайло Михайлов и проф. д-р Людмил Петков бяха отличени в раздел „Музика” за благотворителен концерт „Всеки може да бъде щастлив“ - за щастлив и пълноценен живот на децата със синдром на Даун.

 Фолклорен ансамбъл „Тракия“ пък получи награда „Пловдив” в категория „Танцово изкуство” за концерт-спектакъла „Танците на българина“. В категория „Театър” бе отличен спектакълът „Солунските съзаклятници” на Драматичния театър.

Борис Стоилов бе отличен за ретроспективната изложба с илюстрации „Борис Стоилов на 60 години, 30 посветени на илюстрацията“ в категория „Изобразително изкуство”. Елена Панайотова и Атанас Кънев  станаха големите победители в раздел „Аудио визуални изкуства и фотография”  за фотоизложбата „Далеч от Африка“.

В раздел „Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта“  бе отличена фирма „Комихрис“  ООД за реставрацията и консервацията на хотел „Вила Флавия“ на ул. „Съборна” 13.

Националното училище за музикално и танцово изкуство “Добрин Петков”  взе приз в категорията „Произведение на изкуството, предназначено за деца”  за големия детски концерт  „Небесни звуци за кавал и струнни” с участието на оркестъра на училището и солиста Теодосий Спасов.

Фондация „ПроЛибрис“ спечели наградата в раздел „Съвременни мултижанрови изкуства” за интерактивната изложба „Книгата – от камъка до пиксела“.

Очаквайте подробности!

 

Kоментари

коментар
Десислава
10:45, 30.05.2023
Отговор

Парад на глупост и суета. Тази награда отново доказа ли, че власт и награда са свързани? Не е ли свързан Влади с директорката и то не само на работното място, а и ….??? Не професионалният талант, а друго доста дребнаво и важно (те определят ли този парад на суета)наречено “Наградата Пловдив”???Тази награда от години няма никаква стойност! Да живее посредствеността!