Връчиха девет награди „Христо Г. Данов”, но само една статуетка

  • от Мария Луцова
  • 19:45, 13.06.2022

Поетът и литературен критик Марин Бодаков е тазгодишният носител на награда за цялостен принос „Христо Г. Данов”.

„Както знаете, изборът на победителя в тази категория е лично на министъра на културата. Отличаването му посмъртно е прецедент, но Марин Бодаков я заслужава по няколко причини. 24 години правеше снимка на българската литература, работеше всеотдайно в сферата на хуманитаристиката, преподаваше, и не на последно място – беше голям поет”, каза зам.–министърът Юрий Вълковски при връчването на приза.

Получи го съпругата на Бодаков – Зорница Христова. Тя благодари и подчерта, че наградата е заслужена. Оповести, че през тази година читателите ще могат да си закупят книга, събрала съвременните поетични творби на Бодаков, а догодина – критическите му студии.

Церемонията бе белязана от два гафа, които не останаха скрити за традиционната публика и участници. Емблематичната пластика, изработена от Диана Райнова, бе връчена единствено и само на носителя на наградата за цялостен принос.

Оказа се, че бухалчето, което се връчва на всички победители в категориите, трябва да бъде изработено от Министерството на културата, но това не се е случило. Всички наградени ще си го получат в края на месеца.

Стана ясно и че мнозина от номинираните са получили покана за церемонията едва днес, в късния следобед. Случи се така, че грамотите им взеха техни колеги.

В церемонията със свои музикални изпълнения участваха талантите от НУМТИ „Добрин Петков” Борис и Симеон Стойчеви, както и концертмайсторът на Пловдивската опера - Мичо Димитров. Водеща церемонията бе Емилия Каменова.

Първата награда в осемте категории бе връчена на българско издателство. Получи я пловдивската ИК „Хермес”. Приза връчи зам.- кметът по Култура, археология и туризъм Пламен Панов с думите:

„Щастлив съм, че в продължение на 23 години традицията на наградите „Христо Г. Данов” е жива. Призът е за едно издателство, което е пример за принос за развитието на литературата, но и на дарителството”.

„Подготвен съм за тази награда и ви представям първата книга от поредицата „Седемте хълма” – романизираната биография на Христо Г. Данов. Имам сантиментален мотив за създаването на тази книга, защото 7-8 години съм работил в издателството. Богомил Райнов казва, че в младините си човек мисли, че животът е състезание по бързина, а всъщност е състезание по издръжливост. Издателство „Хермес” се справя в това състезание за издръжливост”, каза собственикът Стойо Вартоломеев.

Той обяви, че дарява паричната премия към наградата за построяването на беседка в ЖР „Тракия”, където по повод 30-годишнината на издателството екипът засади гора от липи.

Призът в категория „Българска художествена литература” отиде при Христо Добротинов за книгата „Светулките ще ти покажат пътя“. Авторът не беше в двора на Дановата къща в Стария град, защото е на фестивала на българската книга в Брюксел.

Наградата за превод на художествена литература отиде при Васил Самоковлиев за превод на книгата „Сватби в къщата“.

„Когато видях кои са номинираните, си казах: „Какво ли правя аз с чешките гайди?”, но се радвам заради Храбъл. Той е много шантав – повече и от мен. Сигурно сега си пие бирата на небето с Менцел. Храбъл трябва да достигне до българската четяща аудитория”, каза той.

Професор Иван Маразов получи наградата за „Автор в областта на хуманитаристиката” за книгата „Златната утопия“.

Мая Дългъчева бе наградена в категория „Автор на издание за деца” за „Какво е да си майка“, на издателство „Жанет 45“.

„Като попитали класика как се пише за деца, той отговорил: „Като за възрастни, но по-талантливо”. Днес децата ни още повече се нуждаят от словото, а Мая с майчински инстинкт пази българското слово за децата”, каза Иван Есенски, който връчи приза на издателство „Жанет 45”, тъй като авторката я нямаше. 

Призът в категория „Художник или дизайн и оформление на книга” бе за Ясен Гюзелев, художник на книгата „Орфей и Евридика“ от Иван Б. Генов.

По думите на журито в тази категория победата е безапелационна за художника.

Приз за „Представяне на българската книга” отиде при Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ за Клуб „Писмена“, а наградата за „Библиотечно дело” при Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе.