Денков след среща с ректори в Пловдив: Промяната в системата на вузовете няма да е силова

  • от Соня Желязкова
  • 14:20, 14.03.2022

Министърът на образованието е провел срещна днес в Пловдив с ректорите на университетите в града. Това обяви самият академик Николай Денков, малко преди да открие STEM центъра в ПГ по хранителни технологии и техника. Той е разяснил пред ръководителите на вузовете идеите си за реформиране на системата, включително тези за сливане на висшите учебни заведения. Пловдивският университет и Аграрният университет със сигурност ще запазят самостоятелност, обяви той.

"Имах среща с ректорите в държавните висши училища, говорихме за промените и реформите, по които работим. Първо обсъдихме начина на преподаване, и оценяване - атестации и акредитации. Имаме пълно съгласие, че има нужда от промени в тази насока. Много по-дискусионно е преструктурирането и обединяването на висши училища. Част от нещата в медиите, които бяха изнесени като мои изказвания или планове на Министерство на образование не бяха верни, получи се недоразумение. Имахме конструктивен разговор, в който им представих как виждам аз плана“, посочи още Денков. 

Ректорите ще дадат обратна връзка дали за тях това сливане представлява интерес. Денков бе категоричен, че промяната няма да прави това „силово“. Пловдивските ръководители на университети ще могат да избират между множество примери за промени, дадени от МОН. 

Нямам намерение да налагам силово едно или друго решение. Давам аргументи за покачване на качеството на образованието и университетите да станат по-конкуренти и за чужбина“, посочи още образователният министър.

По отношение на промените в учебните програми и учебниците, министърът заяви, че ще е необходимо време.

"Ще имаме ясна картина до 2-3 месеца къде са проблемните точки в програмите, а след това ще преглеждаме и учебниците според това какво сме видели в програмите. Ако има радикални проблеми, тогава ще има и нови учебници", съобщи още образователният министър“, посочи Денков.

 По думите му прегледът на учебници е "обемиста работа" и ще отнеме цяло лято.

"Със сигурност ще има випуски и учебни промени, по които ще трябват нови учебници. Няма да стане от днес за утре, но ако не започнем сега - никога няма да го направим", посочи Денков.

Кога ще отпаднат сертификатите?

"Министерство на здравеопазването трябва да решат кога ще отпаднат тестовете. Изпратих писмо, в което казах, че от наша гледна точка изглежда спокойно - процент карантинирани, ученици и учители изглежда нисък.

Те обаче имат притеснения, има задържане през последната седмица на броя случай, имат притеснения и с идващите чужденци, така че решението ще бъде тяхно. Моето мнение е, че трябва да слушаме експертите от МЗ. Те имат знанията и правомощията. Доста зад вълната сме, помолил съм да преразгледат мерките и да търсят вариант да ги облекчат.