Демонтират Виенското колело от пл. “Централен“

  • от Виктория Петрова
  • 11:50, 29.06.2021

Демонтират Виенското колело от пл. "Централен" в Пловдив. За краткия си едномесечен живот увеселителното съоръжение породи много смесени чувства сред гражданите и разделение сред управляващите. Според официалната информация никой не се бе допитал до мнението на зам.-кмета по култура Пламен Панов, който поясни, че е поставен пред свършен факт и изказа неодобрение към избора на локация на колелото. 

Първите завъртания на атракциона бяха съпроводени с опашки и неясноти за обявения безплатен вход за деца на 1 юли. Както на този ден, така и до последната въртележка на съоръжение, то се оказа без такси за малчугани под 6-годишна възраст, които трябваше да бъдат с придружител, който пък плащаше 10 лева за 4 завъртания. Високата цена за краткото авантюристично преживяване допълнително натегна страстите, припомня TrafficNews.

Без оглед противоречивото поставяне на Виенското колело, то бе изпратено от градските власти и пиари с апология, достойна за литературен конкурс. В "творбата", разпратена като прессъобщение, прозираше високото одобрение към съоръжението от страна на властта, която обаче бе изказана в повечето случаи през наблюдения на неупоменати граждани, сиреч на обществото като цяло. С драматично последно завъртане бе вмъкната и позицията на фирмата-изпълнител, която си постла за нов тур на колелото в Пловдив. 

И докато продължава препирнята за целесъобразността на колелото и "пустотата на площада без него", други въпроси не дадоха мира на критично мислещите - "Защо наемът на пространството за колелото струва колкото този на продавачите на мартеници?", "Предвид сериозния финансов ресурс, който генерира подобен атракционен бизнес, не трябва ли да бъде изменана Наредбата, която урежда тарифите за такива съоръжения, с например - процентна ставка от оборот/печалба?", "Направена ли бе оценка на конструктивната устойчивост на площад "Централен" - за понасянето на теглото на колелото и на тировете, които го разтоварваха, а днес натоварват"?

В момента тече дебат за тарифите за поставяне на подобен тип съоръжения.

По думите на Община Пловдив, преди монтирането на коелото комисия, назначена от нея, е направила подробно заснемане на терена, на който е разположено колелото. Същата комисия щяла да извърши оглед и след демонтажа, с който да удостовери състоянието на площадната настилка. 

Фирмата-изпълнител е внесла в Общината гаранция в размер на 23 100 лв. още преди монтажа на колелото.

"В случай че има щети по настилката, те ще бъдат отстранени за сметка на фирмата изпълнител", казаха от Община Пловдив. 

А дали разговорът за колелото и въпросите около неговия монтаж, съществуване и последствията след демонтажа ще намерят развръзка и отговори и след "драматичното" последно завъртане, предстои да разберем.