Демонстрация на полет с балон в Пловдив този петък

  • от PlovdivTime
  • 10:50, 13.04.2022

В Пловдив се отбелязват 130 години от първия полет с балон над града. Ще се чества и началото на въздухоплаването в България и Международния ден на авиацията и космонавтиката. С подкрепата на Община Пловдив и други организатори стартират поредица от събития на 15 април, като едно от тях ще бъде демонстрация на полет с балон над Пловдив.

Началото на програмата е от 14.30 ч. в III учебен корпус на Технически университет, филиал Пловдив, с откриването на събитие и презентация.

В 16.30 ч. до фонтана на Деметра в Цар Симеоновата градина, е предвидено откриване на изложба „Начало на въздухоплаването в България – 1892 г.“. Изложбата е подготвена с материали, любезно предоставени, от фонда на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив.

В 17 ч. в пространството на ул. "Гладстон" 10 ще бъдат осъществени демонстрационни полети с балон с горещ въздух. Демонстрациите ще бъдат на метри от мястото, на което преди 130 години, пред гостите на Първото световно земеделско-промишлено изложение в град Пловдив, е изпълнен първия полет с балон. В небето над града, тогава, се издига френския въздухоплавател Йожен Годар със своя сферичен балон „Ла Франс“.