"Дефиле на младото вино" е атракция №1 за туристите в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 21:16, 12.07.2018

Фестивалът „Дефиле на младото вино” е най-оригиналното събитие в областта на туризма в Пловдив за 20177 г.  на Вторите годишни награди в туризма на община Пловдив. Това стана ясно по време на официалната церемония тази вечер в Малката базилика.  Дефилето е спечелило цели 48,1% от вота. В почетната тройка се наредиха и международният фестивал „Балканска огърлица 2017” и 10-ото издание на „Национална кулинарна купа на България”. 

„Торо Гранде” е победителят в най-вкусната категория - „Най-атрактивно заведение в Пловдив за 2017 г.”. Онлайн гласуването отреди 41,2 процента положителен вот на ресторанта. Второто място си поделиха бирария „Йегерхоф” и „Уиски бар Империал”, а трети останаха „Ноте ди вино” и „Сол и пипер”. 

В категорията  „Най-добри резултати за хотелиерската индустрия в Пловдив за 2017 г.“ гласуването бе в три  раздела – 1-2 звезди, 3 звезди и  4-5 звезди. Класирането стъпи върху броя на реализираните нощувки и средногодишната заетост, но и на удовлетворението на клиентите в системата за резервации BOOKING и глобалната туристическа платформа TRIPADVISOR. 

В категорията места за настаняване 1-2 звезди  победител стана хотел „Интелкооп” с  59,74%  средна годишна заетост и рейтинг в BOOKING 7,7. В тази за места за настаняване с 3 звезди наградата отиде при семеен хотел „Бизнес хотел Пловдив”  62% средна годишна заетост и рейтинг в BOOKING 8,8. Сред най-високата категория хотели – 4-5 звезди, призът грабна „Ландмарк Крийк хотел” с 61% средна годишна заетост; оценка 9.2 рейтинг в BOOKING и оценка 4.5 в TRIPADVISOR. 

С най-оригинален нов туристически продукт в Пловдив през отминалата година се е отличила фирма „Филипополис тур” ООД с „Пловдив и на 20 минути от него – култура, вино и свещени места”. Второто място в тази категория остана за „Дан Травел” ЕООД и техния туристически пакет „Opera&Gourmet 2017”. 

Плакети за изключителен принос към развитието на туризма получиха Държавна опера-Пловдив, организаторът на „Дни на музиката в Балабановата къща” – фондация „Музикартисимо”, и фондация „Пловдив 2019”. Плакетът за „Най-оригинална туристическа атракция” отиде при екипа на Природонаучния музей за зала „Тропик”. Почетени бяха и всички културни институции, множество фирми, подкрепили второто издание на Наградите за туризъм. 

Пловдив е град с много имена и много лица! Множеството народи, обитавали територията на града през многовековната му история, са оставили следи в дебелите над 12 метра културни пластове и градежи, които обуславят богатото му културно–историческо наследство. Убедена съм, че туризмът със своите ресурси и своя сериозен потенциал да бъде движеща сила за развитието на Пловдив и региона ще ми вдъхновява за още и още нови професионални успехи, написа в поздравително писмо заместник-министърът на културата Амелия Гешева. 

Водещ на церемонията бе актьорът Стефан Лозанов, а музикален домакин на събитието – Биг Бенд Пловдив.