Дават зелена светлина за нова пътна връзка между два квартала на Пловдив

  • от Благовест Андонов
  • 11:30, 22.01.2021

Общинският съвет ще гласува парцеларния план за изграждането на пътя между Прослав и Коматевско шосе. Предложението е входирано от зам.-кмета по общинска собственост  арх. Невена Балчева и ще се гледа на сесията във вторник.

В мотивите е записано, че пътят е необходим по няколко причини. Една от тях е, че южната част на Прослав има само един вход и изход, което е крайно недостатъчно.  При хипотеза, че пътят бъде затворен при аварийна ситуация, то жителите на квартала трябва да използват обходни маршрути, за които се искат винетки.

Новата пътна връзка ще обслужва не само Прослав, но и трите южни квартала – Беломорски, Остромила и Коматево. Самият път ще стане и основополагащ за развитието на новия жилищен квартал в местността „Терзиите”.

Според кмета на район „Западен” Димитър Колев след приемането на парцеларния план, може да се започне с отчуждаването на имоти и техническият проект за пътя.

Той е заложен да бъде с габарит от 15 метра,за да може се прекара велоалеи, както и да се ползва от градския транспорт. Поради големината на пътя трябва да бъдат отчуждени 41 имота.