Дават 3 млн. лева на райкметовете за ремонти след краха с поръчката на Община Пловдив

  • от Благовест Андонов
  • 12:52, 06.04.2022

В последния момент бюджетът на Община Пловдив ще претърпи корекции, научи TrafficNews. От общественото обсъждане досега, градските финансисти са наложили корекции, които касаят капиталовата програма на града.

Причината за тях са жалбите в КЗК по различни проекти, както и нежеланието на част от фирмите да сключват договори без анекси за по-високи стойности. Вчера стана ясно, че Община Пловдив ще заложи 6 млн. лева за дофинансиране на проекти за 30 млн. лева.

На оперативка между кмета Здравко Димитров и районните кметове пък е станало ясно, че вторите ще получат допълнителен трансфер за улични ремонти. Това са районните кметовете на „Южен”, „Централен” и „Западен”.

 Причината за това е решение на ВАС, с което се прекратява процедурата за ремонти на стойност от 3 млн. лева без ДДС за трите района. Тя бе пусната през септември, като през октомври комисия към Община Пловдив избра единственият участник в процедурата – „Драгиев и Ко”.  След това обаче Върховният административен съд отмени процедурата.   Това бе втора неуспешна поръчка, с което на практика трите района щяха да останат без договор за ремонти.

Поради това идеята е средствата да бъдат дадени на трите районни кмета, които имат договори за ремонти и асфалтиране и ще бъдат изразходени през тях. Тепърва райкметовете ще направят и своята инвестиционна програма как да разходват парите.

Община Пловдив има договор за ремонти на другите три района – „Северен”, „Източен” и „Тракия”. Там реконструкциите ще се правят по предложения на районните кметове към Голяма община.

Бюджетът на Пловдив ще се гласува на 18 април в местния парламент. Очаква се той да влезе в сила в началото на май, когато могат да стартират и ремонтите.