Държавата дава 9,7 млн. лева за Концертна зала в Пловдив, пари за нова опера – няма

  • от Благовест Андонов
  • 12:04, 14.01.2022

Министерството на културата е заложило средствата от 9,7 млн. лева за реконструкцията на Концертна зала в Пловдив. Това стана ясно след питане от депутата и бивш кмет на Пловдив Иван Тотев към министъра на културата Атанас Атанасов по време на днешния парламентарен контрол.

„Пуснах запитване за намеренията на Министерството на културата за Концертна зала още през декември. Вашият предшественик бе на посещение в Пловдив на един фестивал – „Дефиле на младото вино”, където подписа меморандум с Община Пловдив. Тогава той се ангажира в бюджет 2022 година да се заложат 9,7 млн. лева за реконструкция на Концертна зала. За това искам да знам дали ще има приемственост и тези пари ще бъдат осигурени”, каза Тотев. Той напомни, че освен ангажимента за Концертна зала, Велислав Минеков е бил на кафе с Фондация за пловдивската опера, като е обещал 300 000 лева за проектиране на нов дом на пловдивската опера.

Министърът на културата заяви, че тези 9,7 млн. лева за реконструкцията на Концертна зала ще бъдат предвидени в бюджета за 2022 година, като дори има в сила строително разрешение.

„По втория ви въпрос – за 300 000 лева за проектиране на нов дом на пловдивската опера, отговорът е не. В подписания договор меморандум ,няма никакви финансови параметри и ангажименти от страна на министерството. Документът е израз на добра воля за  административно сътрудничество между страните”, каза Атанасов.

 

Kоментари

коментар
ПОКАЖИ ПАРИТЕ = "Show me the MONEY!"
17:02, 16.01.2022
Отговор

В белите държави Фондация под гръмко заглавие "Дом за Операта" -пък и за всякаква благотворителност- има средствата налице. Може и да не са в чували на пода, а в банкови сметки. Но да се преструваш на "благодетел" пък да искаш държавата или СелСъветът да ти плаща благоТВОРБАТА се счита за ...маймунджулуци. Тези ловкачи да престанат периодически да изпълзяват пред прожекторите. Чиновниците от "операта" си имат ГДК и . . . заплатите. Стига им. Градът свикна на разпарцалосани потпури, ариети и детешки матинета. Затова е обявен КОНКУРС ЗА ДИРЕКТОР

коментар
частно Доходно Здание на безплатен ТЕРЕН
22:30, 15.01.2022
Отговор

Кроежите са под байряка за "обществено благо" подпрян от Подписка "Искаме Опера" (без ангажемент) да им се даде добро МЯСТО за Далаверата ЧАСТНО Доходно Здание, в което ПОД НАЕМ можело да допуснат оперети, балети, циркове и боксови мачове доколото и докогато си плащат (свободен) наем. Подписът на Минеков няма сила повече от ...потупване по рамото = миличките!

коментар
PAY
13:43, 14.01.2022
Отговор

В поръчковия сайт на иван тотев plovdiv24.bg има статия, че предишния министър бил излъгал. Продължава манипулативното смесване на нещата ремонт на концертна зала и нова сграда на опера пловдив. Бих се обърнал към бившия кмет с думите: Не е излъгал. Сградата на операта е концертна зала на площада и за нея са заделени пари за ремонт. Никой никога не е имал и идея да строи изцяло нова сграда на пловдивската опера. Може би освен онези хрантутници от фондация дом за пловдивската опера. Така че не се прави на луд тотко. Сградата на операта е концертна зала и пари за ремонт очевидно има заделени.

коментар
наистина, ТОЧЕН отговор
22:20, 15.01.2022

Много вярно. Даже щетите по осраната Концертна Зала = модерна постройка, с удобства, меки седалки, обстановка, украси и акустика са причинени от некадърността на ОпънОПЕРАторката, която следва да плати или да ...излежи!