Държавата безсилна! Събарянето на складовете продължава и днес

  • от PlovdivTime
  • 10:11, 02.09.2022

Въпреки декларациите и заканите на министъра на културата Велислав Минеков и директора на полицията в Пловдив ст. комисар Димитър Балев, че събарянето на складове в Тютюневия град ще бъде спряно, днес рушенето продължава. Багерът разбива фасадите на изгорелия склад на улиците "Даме Груев" и "Екзарх Йосиф" , собственост на "Галакси груп". 

Снощи служебният министър на културата Велислав Минеков посети Пловдив втори път по спешност заради събарянето на тютюневи складове, обявени за недвижима културна ценност. Той заяви, че няма да допусне събарянето им.

„Това е унищожаване, което е повече от безобразие. Няма да го разреша на никаква цена. Вероятно те си мислят, че аз съм бездеен. Вероятно те си мислят, че аз съм подкупен. Вероятно си мислят, че ще бъда по някакъв начин заплашен. Няма да се случи”, закани се Минеков.

Той пристигна спешно за града, след като стана ясно, че складът се разрушава незаконно. Културният министър допълни, че още днес ще подпише становище, с което да предотврати подобни случаи в бъдеще. Въпреки че по-рано той блокира събарянето на сградите, късно през нощта то продължи. Полицията все още охранява тютюневия склад на бул. „Христо Ботев” 51 в града под тепетата. Културният министър пристигна около полунощ, но сградата вече беше бутната, а работниците си бяха заминали.

Окръжна прокуратура – Пловдив се самосезира и разпореди проверка за събарянето на тютюневия склад на бул. „Христо Ботев“  Дадени са указания за приобщаване на всички документи с оглед установяване на правомерността или неправомерността на действия на администрацията и собственика по събарянето на бившия тютюнев склад. Проверката е възложена на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив. Срокът за приключването е едномесечен.