Дърво-мартеница цъфна пред община Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 15:54, 27.02.2017

Дървото пред входа на община Пловдив бе украсено с гигантски мартеници тази сутрин. „Обичаят е хората да си закачат мъничко червено—бяло пискюлче за здраве, а ние тук превръщаме в мартеница цяло дърво, тоест хиперболизираме древния български символ  и  по този начин пожелаваме още повече здраве, берекет и просперитет на хората”, обясни Мариян Миланов, автор на проекта.

Миланов превръща дърветата в мартеници от 25 години. Първата подобна е украса е осъществил в Стара Загора през 1992 г. и оттогава е нагласил над сто дървета в цялата страна. Неговата идея е намерила приложение и сред българските общности зад граница, които също от години редовно украсяват големи дървена в бяло и червено.

Мариян е  завършил Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив. „Бяхме съученици с номинирания за „Оскар” аниматор Теодор Ушев, той бе с една година по-малък”, разказва той.  Дървото-мартеница се появява в европейската столица на културата за пета поредна година в навечерието на Баба Марта.