„Даме Груев” или „Царевец” и „Хаджи Димитър”ще отпаднат от 40-милионния заем на Пловдив?

  • от Благовест Андонов
  • 19:46, 05.07.2021

Кои ще са обектите, които Община Пловдив ще предложи за финансиране през кредитната линия, ще станат ясни през новата седмица. Повече от година предложението за теглене на дългосрочен общински дълг се върти в общественото пространство, като градските власти проведоха обществено обсъждане за проектите – то бе за 113 млн. лева, като 103 млн. лева от тях за инфраструктурни обекти и 10 млн. лева за техника за „Чистота” и „Градини и паркове”.

Последните изявления на кмета Здравко Димитров и вицето му по финанси Величко Родопски, бе че дългът ще се свие на 40 млн. лева, като 30 млн. лева от тях ще са за инфраструктурни обекти. Разминаване обаче има между обектите през последните седмици, разказва TrafficNews.

Зико последно бе заявил, че парите ще са за „Модър-Царевец”, Пробива под Водната палата и „Даме Груев”. Величко Родопски пък каза, че вместо „Даме Груев” ще се сложат реконструкциите на булевардите „Хаджи Димитър” и „Царевец”.

Така явно въпросът остава дали в заема да бъде включена реконструкцията и разширението на улицата в Кючука или ремонта на двете артерии в „Западен”.

Читател заяви, че в район „Западен” ще стартира подписка за пълното теглена на дълга и включването на „Хаджи Димитър” и „Царевец” в дълга, ако то пропадне.

„След анонсираната новина ,че община Пловдив силно ще намали размера на заема ,който ще тегли ,а именно от 103млн.- на едва 40млн.,както и свързаните с тях инфраструктурни обекти, то в обществото веднага се забелязва интерес -  кой и как определя приоритетите на град Пловдив и по какви подбуди и убеждения.

След като се установи ,че общината без проблем може да си позволи пълният размер на кредит от 103млн.,то кой и как прецени да се редуцира до 40млн.?

И не на последно място най-скандалният момент,който беше видян от медиите а именно ,че се изоставят проектите за ул."Царевец" и бул."Хаджи Димитър" въпреки  ,че изграждането на пробива Модър-Царевец е в ход. Той ще се превърне в напълно излишен без свързването  и изпълнение на горните два проекта.

В ход е иницииране на подписка за тегленето на пълният размер на кредита и особено двата свързани с Модър-Царевец проекта на улиците към него! Без нови и удвоени „Царевец” и „Хаджи Димитър” ,пробивът ще е наполовина целесъобразен и ефективен!”, пише нашият читател.

Припомняме, че Общината трябва да има гласувано решение за заема до 20 юли, а сесията е на 14 юли, която трябва да приеме обектите и размера на заема.

В този мандат вече бе теглен заем от 30 млн. лева, който е за съфинансиране по Водния цикъл.