Дълга опашка се изви за безплатни дръвчета в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 14:40, 24.02.2024

Десетки пловдивчани се събраха тази сутрин пред Братската могила в Пловдив. Поводът е инициатива на Гората.бг, а дългата опашка се е извила за безплатни дръвчета. Очаква се днес да бъдат раздадени около 20 000 дръвчета, а целта на кампанията  е до 2025 г. да бъдат засадени 5 милиона дървета с помощта на доброволци. Първа получи дръвче жена на 92 години, която чакаше от сутринта.

Пловдивчани си избират между плодни, медоносни и паркови дръвчета. Кайсии, сливи, дюли, ябълки, дива череша, орехи, паркови и медоносни люляци, липи, бряст, явор и медоносна акация са само част от видовете дръвчета, които са подготвени за хората от Пловдив и региона.

„Ще продължим към голямата ни цел, общо 5 милиона дървета в България до 2025, засадени с доброволци, вече сме засадили над 2.75 милиона“, казват организаторите.

Целта е страната, а в случая Пловдивска област, да бъде по-зелена, красива и чиста. Уточнява се, че повечето фиданки са между 40 см. и 130 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане. Има и такива до 2 метра.
„Ще получите инструкции за съхранение, засаждане и грижа“, допълват от Гората.бг.

Важно уточнение е, че може да получите по колкото искате дръвчета – „10, 20, 50 или колкото можете да засадите“, но с участието си в кампанията всеки поема ангажимент да засади фиданките законно, на подходящи за дървесния вид места и разбира се – да не се продават предоставените дръвчета. Препоръчва се снимки и видео от събитието по раздаване и последващо засаждане да бъдат споделяни в социалните мрежи.