Дадоха зелена светлина на Зико за кредита за големите проекти

  • от Благовест Андонов
  • 13:32, 07.10.2020

Общинският съвет в Пловдив одобри бюджетната прогноза на града до 2023 година, според която задълженията им могат да достигнат до 115 млн. лева. Решението е пряко свързано и със заема, който община Пловдив иска да изтегли за реализирането на важни инфраструктурни проекти.

Въпреки че още проектите не са представени, както и евентуалния размер на заема, общинските съветници дебатираха какво е нужно да се построи в града, както и дали бюджетът трябва да бъде обвързан с толкова голям кредит.

Кметът Здравко Димитров заяви, че скоро ще представи приоритетните проекти, които община Пловдив иска да финансира през заем от банка, както и стойността на целия кредит. Три от обектите, които със сигурност ще влязат са „Модър-Царевец“, нов мост над река Марица и продължението на булевард „Северен“.

Градоначалникът каза, че приоритизирането на практиките и размера на кредита ще бъде решен след обществено обсъждане с пловдивчани и общинските съветници. Още през декември общинският съвет даде кардблаш на градоначалника да преговаря за заем до 120 млн. лева кредитна линия. Зико заяви, че макар че в момента да текат преговори с Европейската инвестиционна банка, от община Пловдив може да пусне конкурс, коя банкова институция да отпусне кредита.

Той даде за сравнение и други големи и по-малки градове, които също разчитат на подобен тип финансиране.

София например има 709 млн. задължения, Бургас - 40 млн. лева, Варна 99 млн. лева , Пловдив. -31 млн. лева.