Дадоха картбланш на Пловдив да тегли 30 млн. лева заем за Водния цикъл, пускат нова процедура за 19 млн. лева

  • от Благовест Андонов
  • 11:42, 21.12.2020

Общинският съвет даде зелена светлина на Община Пловдив да изтегли заем 30 млн. лева от фонд ФЛАГ, с които да финансира собственото си участие във Водния цикъл. Проектът за 115 млн. лева вече започна, като градската администрация ще изтегли два кредита за него.  Предложението се прие с  гласа 32  „за” ,  3 „против” и 13 „въздържали се”. Предложението не бе подкрепено от БСП, ВМРО и  „Демократична България”, предава TrafficNews.

По време на обсъжданията стана ясно, че между 35% и 40% от дейностите по канализацията и водопреносната мрежа в  четирите микрорайона на „Северен” е изпълнена.

„Третия етап, който е в ход е рехабилитацията на колектор по протежение на бул. „Дунав”, където има около 10% изпълнение. Четвъртият етап е големия колектор на Брезовско шосе с цена около 19 млн. лева, като  очакваме процедурата по ЗОП за избор на изпълнител след Нова година. За петия етап вече една година  а се водят дела за избора на надзор за Пречиствателна станция и няма как да прогнозираме кога ще стартира”, каза зам.-кметът по строителството Пламен Райчев.

Общинските съветници изразиха множество мнения, че проектът се бави и има множество некачествени изпълнения по проекта. Стигна се до 10 минути почивка от „Съюз за Пловдив”, за да решат как да гласуват по заема.

Зам.-кметът по строителството заяви, че администрацията също има забележки към изпълнението на проекта, но обърна внимание, че като всички хора, така и строителите боледуват от COVID.  В момента две от трите фирми работили  на 50% капацитет заради заболяване на останалите служители.

Единият от дълговете е т.нар. мостов кредит, който е за кратък период и е със сигурна възвръщаемост. Той е на стойност от 10 млн. лева, като трябва да бъде усвоен до 3 години и върнат до толкова.

Средствата по него ще бъдат върнати от възстановимото ДДС по проекта, което е 17 млн. лева, както и пари от Управляващия орган.

По-големият заем е за 19,7 млн. лева, като той е за покриване на собствения принос, финансовите корекции по проекта, както и разходите, които не се поемат от оперативната програма. Той трябва да бъде усвоен до 3 години, а срокът за връщането на заема е 140 месеца след изтичане на гратисния период от 36 месеца.

Продължителността на Водния цикъл е 48 месеца, а с реализирането му ще се гарантира оптималното отвеждане и пречистване на отпадъчните води, събирани в канализационните мрежи.

Ще бъде подменена 13,428 км второстепенна канализационна мрежа, както и 708 сградни отклонения и ще се изгради нов колектор с дължина 2,746 км. С това ще се осигури достатъчен капацитет на системата за нормалното на оттичането на смесените води в дъждовно време, за да не става наводнения

Двата колектора (съществуващият и новият), работещи успоредно, ще имат необходимия капацитет за поемане на максималния отток. Ще се намали и честота на аварии по водопроводите, която е главната причина за действителните загуби във водопроводната мрежа.

Въпросните 30 млн. лева са част от готвените 120 млн. лева от Община Пловдив за инфраструктурни проекти.  Това означава, че градската администрация  може да изтегли още до 90 млн. лева, за да се финансират обекти като „Модър-Царевец”, нов мост над река Марица и други.