Да живеем с живия дух на Ботев, а не с каменния му образ

  • от PlovdivTime
  • 18:21, 06.01.2017

„Клишето от учебниците разказва, че Ботев преди всичко е Революционер, сложил кости в темела на националната свобода. Клишето винаги осакатява истината – Ботев преди всичко е Поет. Истинският поет е глас на вечно сбъдващи се национални пророчества.

Затова в българската история робините винаги ще пеят своите тъжни песни, а слънцето ще е спряло“, това заяви драматургът на Пловдивския театър Александър Секулов в словото си по случай 169-та годишнина от рождението на Христо Ботев.

Той допълни, че е твърде удобно Ботев да бъде възприеман само като Герой, като Саможертва, като мъртъв камък. „И много по-трудно да го мислим като Вечно жив, като Поет, чието словото очертава високите граници на националния морал, на народностната съвест. Да се прекланяме пред мъртвите поети е лесно, трудно е да живеем с тях, да ги чуваме и разбираме, да ги следваме, ако щете.

Българската история е пълна с мъртви поети именно за това – убива ги общия дух на презрение към артистите“, посочи Секулов, който е носител на националната награда „Аскеер“  през  2016 година за пиесата „Няма ток за електрическия стол”.

Според него не може да се построи храм без камъни. „Но и нищо не държи камъните на една национална сграда, както духа на Поетите. На артистите. На онези, които предизвикват злорадите дюдюкания на домораслия еснаф и родените слуги“, заяви драматургът.

- И ако искаме след две години да имаме моралното  право да сме културна столица на Европа, а не да се кичим само с нейната емблема, нека се погрижим за артистите, дали толкова много на вечния дух на града. Нека направим образователни програми, които ще представят тези творци на поколенията млади ученици“. Речта си Секулов завърши с призив да се научим да живеем с живия дух на Поета, а не само с каменния му образ.

Годишнината  от рождението на Христо Ботев бе отбелязана с официална церемония пред неговия паметник в Цар Симеоновата градина в Пловдив. В тържеството се включиха почетна рота и военен духов оркестър.

Жилещите слова на Секулов чуха присъстващите на церемонията  - кметът на Пловдив инж.Иван Тотев, народните представители Атанас Ташков, Стефан Дедев, Петър Петров, заместник-кметовете Амелия Гешева, Георги Маринов и Златин Велев, кметовете на райони, общински съветници, представители на Командването на Пловдивския гарнизон, на Областна администрация – Пловдив, политически партии и обществени организации, представители на ФК „Ботев“-Пловдив, Съюза на офицерите и сержантите от запаса, медии и граждани.

Не ние се взираме в каменното лице на Ботев, а той ни следи с огнения си поглед, заяви Александър Секулов


Военен духов оркестър даде тон на церемонията 


Родолюбиви граждани поднесоха венци пред паметника на Ботев


Десетки пловдивчани дойдоха на церемонията в Цар Симеоновата градина