Озарени детски лица, знаменца и цветя на церемонията в почит на Васил Левски

  • от Мария Луцова
  • 12:10, 19.02.2024

„Васил Левски се е превърнал в идеал за българския народ, той черпи сили и вдъхновение от огромната си любов към България и мечтата да я види свободна. Апостолът посвещава целия си живот на това дело. Неговото име завинаги ще остане символ на непобедимия български дух и готовност за саможертва”. С тези думи дванадесетокласничката Маги Стоева от Математическата гимназия се обърна към присъстващите на възпоменателната церемония за 151-годишнината от трагичната гибел на Апостола на свободата. 

Тя припомни делото на Левски, който оставя монашеското расо, за да поведе и пробуди българите, да канализира енергията им в голямата цел – свободата.

„Той учи както малки, така и големи, да не се предават, когато преследват целите си, а напротив -  да превръщат провала в мотивация за успех. Днес ние знаем, че, за да постигне човек, това, което Дякона е направил за своето време, трябва да е необикновен, нестандартен, жертвоготовен, да е готов да се изправи срещу „стихиите“, защото това е  ключът към успеха”, каза още Маги Стоева.

На финала на словото си тя каза:  „Днес ние имаме честта, гордостта и моралното задължение, споменавайки името му, да се обърнем към идните поколения с надеждата за вечно съхранение на идеите на безсмъртния Апостол на свободата. Нека бъдем достойни негови последователи. Нека бъдем добри българи!  Нека  помним и славим делото му - неговият дух никога няма да си тръгне от пределите на нашата скъпа България.  Почитайте, вярвайте и не се предавайте, точно като Дякона”.

Церемонията бе с участието на представителни военни формирования – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци, членове на Общински комитет „Васил Левски” и Комитет „Родолюбие”. То завърши с полагане на венци и цветя на паметника на Апостола и едноминутно мълчание. 

За поредна година на събитието присъстваха много деца, които, с цветя и знаменца в ръцете, почетоха паметта на националния герой.