Да отидеш до Рим и да се поклониш на гроба на св. Константин-Кирил Философ

  • от PlovdivTime
  • 19:15, 24.05.2020

Никола Филипов, писател, Лондон-Рим 

„Да отидеш до Рим и да не видиш папата!“  е позната фраза. За славянските народи обаче, и особено що се отнася до българите, аз бих я перифразирал така: „Да отидеш до Рим и да не се поклониш на гроба на св. Константин-Кирил Философ!“. Геният, чийто име носи днешната ни азбука – кирилицата. Затова и аз при посещението си в Рим планирах такова поклонение. 


Глаголически надпис в двора на църквата

Преди това обаче разгледах музеите и катедралата на Ватикана, посетих Колизеума, Форума, Пантеона и още няколко други забележителности. Навсякъде продаваха книги и раздаваха указателни брошури на няколко езика, единият от които бе руски език.  На аудиогидовете, които ни даваха, също имаше функция за руски език – обикновено четвърти или пети като избор.  Дори някъде руският бе поставен на трето място след националния италиански и популярния английски.     

Затова и бе неописуемо учудването ми, когато установих, че в базиликата „Сан Клементе“, където е погребан просветителят Константин-Кирил Философ, книги и брошури на руски език няма и на кирилица изобщо нищо не се предлага. Сякаш кирилицата в този храм е забранена! Освен на италиански, можеш да купиш на немски, френски и английски. 


Проходът към подземието

Никъде в базиликата или в двора ѝ няма надпис, стрелка, указателна табела или каквато и да е информация, че тук е погребан св. Константин-Кирил Философ.  Има насочване към ... археологически разкопки на две нива под църквата. 

Край вратата за тези археологически разкопки са монтирани две каси. Ако си се досетил, че гробът може да е там, трябва да платиш десет евро за да ти я отворят. Снимането обаче е абсолютно забранено! 

Забелязвайки, че фотографирам един каменен глаголически надпис в двора, охранинелят се прикрепи към мен, напомни ми, че снимането е забранено и проследи всяко мое действие до напускането на базиликата. Показването на журналистическата ми карта още повече усили бдителността му. Сякаш интересът към кирилицата и към самия Кирил Философ в този храм се счита за престъпление, а фотоапаратите са едва ли не автомат Калашников!   

Да допълня и че споменатият надпис е глаголически, може да се досети само човек, който има визуална представа за глаголицата...

Константин-Кирил  Философ е светец и мъдрец от световна величина и мястото, където се съхраняват мощите му,  трябва да съответства на този статус. Но-о...и тук има политика в културата. Някои западни политици отдавна обявиха православието за основен враг на новоизлюпените им ценности. Не един и двама от тях се изказаха против християнството и по-конкретно против православието. А кирилицата е едва ли не символ на православието, нали?


Гробът, в който е положен светецът

Но в интернет има снимки на президенти и премиери на България пред гроба на Кирил в базиликата, та си мисля: И на тях ли основните им врагове са кирилицата и православието? За тези снимки директно до гроба ли са ги телепортирали? Не са ли слизали по тесните  мухлясали стълби да търсят къде евентуално може да е този гроб и нищо ли не са забелязали от онова, което мен така силно ме възмути? И не само мен! 

Заради гроба на св. Кирил базиликата Сан Клементе в Рим се посещава основно от граждани на ползващите кирилицата славянски страни – Русия, Украйна, България, Македония, Сърбия... При моето посещение заварих там група рускоговорящи украинци, които също се възмущаваха от порядъка.

И те, както и аз, очаквахме на входа да има информация на няколко езика, между които непременно и на кирилица. Да пише, че тук почиват мощите на св. Константин-Кирил Философ – съставителят на първата славянска азбука. Продаваната информационна литература мислехме, че ще е предназначена основно за масовия посетител, тоест – ще е написана на кирилица! И не допускахме, че толкова трудно и с толкова проблеми трябва да се пребори човек, за да открие и се поклони на гроба на този светец. 

Към кого да се обърнем за помощ и съдействие, след като някои от ръководителите на все още ползващите кирилица страни са вече явно или тайно настроени против нея?