На обиколка из Пловдивъ преди 100 години

  • от PlovdivTime
  • 16:09, 06.11.2020

Регионален етнографски музей – Пловдив показва на пловдивчани „Пловдивъ през фотообектива на Крум Савов“. Благодарение на усърдната работа на няколко екипа, можете да видите нашия красив град такъв какъвто е бил и преди 100 години – жив, чаровен и работнив.

В албумът са поместени над 150 снимки от фотографа Крум Савов, запечатали Пловдив през първите десетилетия на XX в. Към тях е поместена информация за града, за фотографа и описание на всяка снимка. Красивата архитектура, обществени сгради, религиозни храмове, къщи, архитектурни елементи от епохата на Възраждането и прочее, можете са откриете само с разгръщане на страниците на този албум. Ще обиколите Пловдив и ще откриете как са изглеждали те преди 100 години.

Къщите там ли са или ги няма? Какво е останало днес от културно-историческото ни наследство? Ще разгледате и една от най-големите сбирки на резбовани тавани, част от които можете да зърнете в пловдивските възрожденски къщи, стига да вдигнете поглед нагоре. Разглеждайки фотоалбума, ще се запознаете отблизо и с ежедневието на пловдивчани – жуженето на занаятчийските чаршии, хората, търговците, последствията от Чирпанското земетресение през 1928 г.

Специалистите от Регионален етнографски музей – Пловдив и колегите им от Държавен архив – Смолян и Исторически музей – Асеновград  са хората дали труда си този албум да бъде факт. Дизайнът и оформлението са дело на рекламна агенция „Богара“.

"Крум Савов не е обикновен фотограф, а творец. Tой успява да превърне занаята си в изкуство. Неговите снимки са ценен материал, както за историята на фотографията у нас, така и за бита, душевността и културата на българите", анализира доц. д-р Ангел Янков.

"Пловдив е пъстър, космополитен град. Тук живеят заедно българи, арменци, евреи, турци, гърци, роми, руснаци, италианци – хора, различни по език, култура, вяра, обединени именно от другостта", споделя Лора Христозова.

Може да закупите албума „Пловдивъ през фотообектива на Крум Савов“ на място от щанда на Регионален етнографски музей – Пловдив. Предстои официалната премиера на албума, който е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата.