Д-р Неделя Щонова с дебютна книга „Хвърчило към рая”

  • от PlovdivTime
  • 14:07, 13.05.2021

Д-р Неделя Щонова зарадва почитателите си с първа книга – „Хвърчило към рая”. Пловдивчанката, която освен успешен специалист невролог, е позната и от телевизионния екран с рубриката „Духът на здравето”, ще представи книгата си в София в Кино Кабана на 18 май от 18.30 ч. Изданието излиза с логото на „Книгомания“ и ще се разпространява по книжарниците от 17 май. Премиерата е със специалното участие на джаз легендата Васил Петров. Водещ на събитието ще бъде журналистът Костадин Филипов, а сред приятелите на сцената, които ще поздравят Неделя Щонова, са проф. Златимир Коларов, д.м.н., акад. проф. Лъчезар Трайков, д.м.н., журналистът Георги Тошев и други.

За почитателите и приятелите на Неделя Щонова заглавието „Хвърчило към рая“ не е изненада, въпреки че търсенето му е сложен и интересен процес. Не е изненада, защото стилистиката на предаването „Духът на здравето“, логистиката в процеса на неговото създаване, както и всички професионални вибрации около Неделя Щонова носят необясним аромат на поетичност, вълшебства и добрина. Почти като в света на магическия реализъм, където повествователната стратегия, героите и техните невероятни на пръв поглед приключения приласкават читателя и го водят през тайнствени пътеки и лабиринти, така и тук – крайната цел на тази книга е да се замислим дали нашата гледна точка към болката, страданието и драмите е единствената възможна. Сътресенията в живота на героите от книгата на доктор Щонова са едно голямо огледало, в което наднича вътрешният свят на всеки един от тях. А този свят носи митичното име Мингу. Мингу е доброто вълшебно духче, обладано от силна вяра и непокътнат оптимизъм, което живее във всеки един от нас, с пълната осъзнатост и респект пред чудото, което е този живота. И за да откриете истинската му идентичност, трябва да се гмурнете без спасителен пояс в тези 456 страници.

Във всяка една от своите истории, които често са с неочакван край, д-р Щонова съчетава реалност, невероятно силни характери, съдби, образи и магически елементи, пропити с много мъдрост.

Още в началните страници от дебюта книга на доктор Щонова ще откриете един екзотичен адрес –ул. „Аугустино Нето“ № 7.Мапуту, Мозамбик. Това ще бъде първият ви ориентир върху картата от невероятни приключения с „Хвърчило към рая“. Това „хвърчило“ води към океани от любов и омагьосващи кръгове от разтърсващи човешки трагедии, сълзи, страст и вяра, построени от авторката майсторски, с невидима лекота. Героите и историите, разказани върху страниците на това магично четиво, са персонажи, които реално съществуват в този понякога ужасяващо страховит, а друг път наистина приказен живот. Те влизат в непрекъсната интеракция със системата от невероятна сетивност на авторката, а тя заедно с тях се вълнува истински, като деликатно и нежно рисува галактическата карта на живота ни – такъв, какъвто не го познаваме, въпреки че живеем в него. А широко отворените, пълни със синева, страст и жизнелюбие очи на Неделя се взират топло и с емпатия във всеки един от героите.

 „Събирах и търсих тези 75 истории в продължение на 10 години, върху 4 континента. Прелитах над какво ли не, само и само за да ги открия… и да ви ги подаря за вдъхновение. И всяка една от тях ми показа, че да, Животът наистина понякога ни връхлита с цялата си непредсказуемост, сякаш невидима лъвска лапа идва и с един замах разрушава всичко.

Героите в тази книгата са създадени точно от това – от всичко онова, което те са изгубили. В началото, в точка „А” всеки един от тях е изправен пред сериозна житейска драма – стряскаща диагноза, невъзможна любов, рак, трансплантация, ампутация на ръка, проблемно забременяване, загуба на най-свидното, на дете, смърт на любим човек, но в края, в точка „Б”, той, подобно на жар птица, подобно на Феникс възкръсва от огъня и пепелта, а от въглените на мъката си прави един нов път към удивително смислен и пълноценен  живот.

Това са 75 чудни житейски съдби, като всяка една от тях е вариация на темата „Междузвездни войни“: Силата е в нас и тя винаги е била вътре в нас. Още от самото начало. С нея се раждаме. И никога не бива да забравяме за това. А от героите в моята книга научих, че когато драмата заблъска по дверите на ума и сърцето ти, когато животът или съдбата дойде, връхлети и без милост те хвърли в ада, просто трябва да се умиротвориш, да повярваш и да си спомниш, че там някъде дълбоко вътре в теб се намира всичката мощ на света, с която можеш да дишаш без огорчения, а в душата ти да е красиво, чисто и светло“, разкрива енигмата на книгата си доктор Неделя Щонова.

И героите, и историите в тази книга са преминали филтъра на суровата реалност. Но оцеляват, защото всеки един от тях пази и се вслушва в своето Мингу. Митичен персонаж, къс обетована земя от разранените дебри на душите ни, кристално чист вълшебен извор и дух, който носи есенцията в тази книга. Мингу намира изумителни начини да се справя с всякакви натрупвания от страх, слабости и разгромяващи поводи за страдание, като овладява емоционалната турбулентност, през която всеки един от нас преминава с доброта, посветеност, надежда, трудолюбие, светлина и сила. „Да заставаш всяка  сутрин пред планината от трудности и проблеми и да ги гледаш право в лицето тия проблеми, при това безстрашно. С благодарност и вяра, че Тя, победата, е там, на върха на твоето копие! Защото Ти носиш шлема на твоята вяра! И гледаш дори на най-трудните дни през една философска увеличителна лупа, която знае как се открива най-светлия смисъл в този понякога съвсем не добър свят…Да обичаш… това е щастие. Да обичаш теглилките и мъката на този живота не е перверзия… не е и мазохизъм… то също е щастие. И също е част от рая“, коментира доктор Щонова.

В книгата на д-р Щонова има куп въпросителни и размишления върху преходността на всичко в този свят, тленността ни, болката от загубите, любовта, смисъла на живота и неговата непредсказуемост. Но героите в нея гледат на изпитанията, като на едно „първокласно бинго“ и през лабиринтите на своя катарзис откриват в себе си рая на умиротворението. Още първите страници създават и напомнят бляна от стиховете на Емили Дикинсън:

За да направиш прерия
са нужни пчела и детелина.
Пчела и детелина
и една мечта голяма
Дори мечтата само стига,
ако пчела и детелина няма! 

ОТКЪС: 

Неделя е лекар и на душата

„Идеята да разкажат за тегобите, вълненията и съдбата на пациентите си е присъща на много лекари писатели – Артър Конан Дойл, Съмърсет Моъм, Арчибалд Кронин, Антон Чехов, Михаил Булгаков, Димитър Димов, Валери Петров, Джойс, Брехт, Шилер.

Автентичността на изживяното и случката, реалността на събитията, контакта с конкретния човек държи споделеното здраво в темелите на разказа, на реалистичния, а не на измисления и „изфантазиран“ разказ, който, ако не е прецизно построен, композиран и интересно разказан, навява усещането за неистина и фалш. Ще цитирам по памет Достоевски: „И най-доброто писателско въображение не може да измисли това, което животът може да поднесе…“. При нас, лекарите, хората са изведени от равновесие, те са такива, каквито са с техните силни и слаби, негативни и положителни черти, с тъжнения, вълнения и болки, с погубените мечти и сринати съдби. Това е един неизчерпаем източник на „литературен материал“ за всеки пишещ. Това е и почвата, върху която стъпва д-р Щонова при подбора на разказите в книгата – изживени или споделени с нея съдби на много от пациентите, за които тя се грижи, на техните близки и приятели, защото „болен в семейството означава болест за цялото семейство, като лекуваме болния, ние лекуваме и помагаме на неговите близки“ – нещо, което съм писал и повтарял много пъти. С разказите в тази книга Неделя откликва и на вълненията и надеждите за изцеление и на близките на болния, на неговите деца и приятели, на неговите родители, с умението си на лекар лекува тялото, а на писател – душата.“

Из предговора на книгата „Хвърчило към рая“, написан от проф. Златимир Коларов, председател на съюза на лекарите-писатели в България –„Димитър Димов“