Чужденците, избрали Пловдив за дестинация през лятото, основно от Турция и Израел

  • от PlovdivTime
  • 11:30, 24.09.2022

Плавно раздвижване в областта на туризма се отчита в Пловдив и региона по данни на Националната статистика. Приходите от нощувки в областта през юли достигат 7.9 млн. лв. Оказва се, едва 1.8 мил. лева са реализираните приходи от чуждестранни туристи.

В сравнение със същия месец на миналата година е регистрирано увеличение на приходите от нощувки с близо 30 процента, сочат данните. Пораснал е и броят на местата за настаняване - с 11%. Но като цяло заетостта на леглата нараства нищожно спрямо юли 2021 г., където реализираните почивки са с 1.5 процентни пункта по-малко. 

При сравняване на данни на Института през годините откриваме, че броят чужденци, посетили Пловдив през юли тази година, е близък до този за 2021 г. За съжаление обаче той значително се различава от регистрираната посещаемост на чуждестранни туристи от преди пандемията.

Това лято граждани на Турция са тези, проявили най-силен интерес към страната ни- 12.1%. След тях са туристи от Израел - 9.3%, Германия - 7.7%, Румъния - 5.4%. Почти равен е броят на туристите от Франция и САЩ, съответно 4.7% и 4.4%.

Що се касае до условията, който туристите си позволяват, откриваме, че малко над 46 на 100 от почивките в скъпи хотели с 4 или 5 звезди са реализирани от чужденци. Българите почиват основно в места за настаняване с 1 или 2 звезди.  

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване в област Пловдив възлиза на 137.2 хил. Това представлява с 16.3% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Оказва се един значителен брой е реализиран от българи - 110.4 хил.