Читател: Пак затвориха Брезовско шосе, хората са на ръба на нервите си

  • от PlovdivTime
  • 17:28, 31.08.2023

"Втори фронт на изкопните работи за поставянето на тръби по Водния цикъл на Брезовско шосе е отворен от началото на седмицата. Така работата на строителите и археолозите, които проучват Плоската могила, ще бъде ускорена", коментира пред медията ни зам.-кметът по строителство Пламен Райчев. Потърсихме го за коментар след поредния сигнал на граждани, че Брезовско шосе е затворено за пореден път, а дупката на археолозите "стои на едно място от месец април и не мърда".

Райчев допълни, че не знае археолозите да са напуснали обекта. За информация потърсихме и ръководителя на проучването Десислава Давидова.

"Работим активно от първия ден, в който влязохме на терен през май, когато се възобновиха строителните дейности. Обектът е изключително сложен, защото археологическите пластове започват буквално след отстраняването на асфалта и чакъла. Проучването ни слиза на дълбочина от 5.50 м, за да изследваме всички културни пластове", каза тя и припомни, че работата на археолозите не е тяхна прищявка, а им е вменена като задължение от Закона за културното наследство. До момента проучваният участък дава ценна информация за културата, поминъка, социалния живот и постиженията на древните ни предшественици.

В сигнала до медията ни се отбелязва, че "наближава септември, хората са на ръба на нервите си и този път може да има пострадали, и да не се размине само с протести. Преди да затваряш шосе си длъжен да подсигуриш алтернативен маршрут, който е в близост до ремонтираното трасе, а не да обикаляш целият град".

Припомняме, че заради строително-монтажни работи от 23 август до приключването бе спряно движението на пътни превозни средства по ул. „Брезовско шосе” в участъка от базар  „Илиянци” до края на Пловдив. Автобусите по  линии №9 и 15 от градския транспорт обръщат на бул. „Северен” пред магазин „Кауфланд” и няма да пътуват до спирки №225 – базар „Илиянци”, № 226 – ЕАЗ-Брезовско шосе, и №228 – търговски център „Нова”.