Четири частни галерии си партнират с ОИ „Старинен Пловдив” за съвместни инициативи и туристически атракции

  • от PlovdivTime
  • 12:26, 12.01.2022

Официално споразумение за партньорство подписаха собствениците на четири частни галерии и директорът на общинския инситут „Старинен Пловдив” Елена Кантарева- Дечева. С него те определят различните форми на партньорство с цел да се популяризира изкуството и да се увеличи броят на посетителите.

Церемонията бе в заседателната зала на Община Пловдив в присъствието на кмета на града Здравко Димитров и заместник кмета по „Култура, археология и туризъм” Пламен Панов.

„Пожелавам 2022 година да бъде също толкова успешна за културата и изкуството, каквато бе 2021 година. Благодаря на галеристите, защото отделят свои средства и време, за да събират изкуство, а пловдивчани и туристи да му се радват и да виждат доброто в изкуството, което няма граници”, каза Зико.

Заместник кмета Пламен Панов подчерта, че е радостен от факта, че три години след Европейска столица на културата „Слоганът” е жив.

„Това споразумение е доказателството. Тези четири галерии са част от културния живот на Пловдив и от туристическия живот на града. За това партньорството им със „Старинен Пловдив” е важно. Заедно конкретните параметри на споразумението са няколко - ще бъден създаден чисто нов културен маршрут „Изобразително изкуство”, ние ще рекламираме техните галерии, както и те ще рекламират „Старинен Пловдив” в залите си. Ще разпространяваме съвместна информация за събитията. Ще въведем комбиниран билет за посещение – за всеки закупен билет за обект в Стария град ще даваме ваучер за 10% намаление за посещение на четирите частни галерии. „Старинен Пловдив” ще помага при необходимостта от съгласувателни процедури в НИНКН. И четирите галерии направиха жест за безплатен вход за деца до 7-годишна възраст, когато придружителят покаже билет за обект в Стария град. На официалните празници ще работят при вход свободен”, каза Пламен Панов.

След него своите адмирации за инициативата поднесе Елена Кантарева- Дечева. Тя разкри, че от доста време в Общинския институт са обмисляли партньорство с частните галерии, но в случая инициативата е дошла от тях.

„Работим за идеята да вдигнем реномето на Пловдив като културно средище. Направихме първата крачка, но има още какво да постигнем заедно. Ние плащаме доста високи такси, нека Община Пловдив да помисли за някакви преференции за такива частни културни институции като нашите”, каза собственикът на галерия „Димитър Георгиев” инж. Димитър Георгиев.

Собственичката на галерия „Джуркови” Анна Джуркова сподели радостта си, че това партньорство се случва и припомня любопитния факт, че галериите са едни до други.

„Подобна инициатива се случва за пръв път в България и това е чудесно, още повече, че живеем във време, в което материята властва. Духът трябва да бъде спасен и запазен. Цялото това богатство, което Пловдив има, трябва да бъде надградено”, допълни собственикът на галерия „Инджов”- Димитър Инджов.

Собственикът на четвъртата институция музей-галерия „Филипополис” Стефан Малецов подчерта, че от години работи добре с общината и се надява това партньорство да продължи.

Той използва срещата, за да постави проблем свързан с крепостната стена, която минава през двора на галерията и във външната си част е компрометирана.

„В двора ни тя е реставрирана и експонирана, но след стълбите ситуацията е тежка, в плачевно състояние е. Важно е да задвижим процедура за укрепване и реставрация. Водих кореспонденция с областна управа и Министерство на културата, тъй като тя е паметник на културата и е държавна собственост. Казаха ми, че ще отпуснат средства, но трябва да бъде сформирана междуведомствена комисия и тя да даде препоръки”, каза Малецов.

На финала на церемонията той изрази надежда, че Община Пловдив ще задвижи процедурата.