Честито Рождество Христово! Нека показваме християнска любов с делата си всеки ден!

  • от PlovdivTime
  • 00:01, 25.12.2022

Днес християнският свят почита Рождество Христово. Преди повече от 2000 години Витлеемската звезда озарява пещерата, в която се ражда Божия син Исус Христос. Въпреки, че 20 века по-късно науката и технологиите са променили коренно живота ни, ние продължаваме да имаме нестихваща нужда от Спасение. Както и от ценностите , проповядвани от Исус - Вяра, Надежда, Любов, Милосърдие, Състрадание, Доброта. 

В  книгата си "Писма от Дядо Коледа"  британският писател Дж. Р. Р. Толкин  пише следното "Тази година раздаването на подаръците е по-трудно от когато и да било заради разрушените къщи и бездомнте хора,и всички ужасяващи събития, които се случват във вашите държави...Децата, които се сещат за мен, сякаш стават по-малко - сигурно заради тази ужасна война. Надявам се , катосвърши, всичкода се оправи и аз пак да имам много работа както преди. В момента обаче страшно много хора са изгубили домовете си или са ги напуснали, като че ли половината свят не си е на мястото."

Макар и писани преди 80 години, писмата са изключително актуални. Застанал на ръба на бездната, пред заплахата от Световна война, светът ,притихнал, очаква Чудо. Милиони хора се молят на Спасителя за мир и реките от кръв в Украйна и други горещи точки по света да пресъхнат. 

Войната, която се води само няколкостотин километра от нашата граница, е предизвикателсто за нашите християнски добродетели - вяра и милосърдие.

"Нека показваме християнската любов с делата си - не само в този благословен ден, но и във всички дни от нашия живот! Нека мислите и действията ни постоянно да бъдат насочени към всички онези около нас, които са в нужда или в беда, изоставени или отхвърлени от обществото, страдащи от едно или друго физическо или духовно страдание! Само тогава ще можем истински и достойно да посрещнем Исус в нашите сърца и с чиста и светла радост да празнуваме този свят празник", съветва патриарх Неофит.

Думи, в които трябва да се вслушаме. 

Екипът на PlovdivTime благодари на всички свои приятели и читатели за това, че сме заедно. 

Нека бъдем здрави, благодарни, щедри, състрадателни и да вярваме.

Честито Рождество Христово!

И Бог да пази всички!

Снимка: Минко Михайлов