Честита 2024: Ако загърбим разделението, можем да отворим вратата към по-добро бъдеще

  • от Парашкева Иванова
  • 08:00, 01.01.2024

Екипът на сайтовете Traffic News, Plovdiv Time и Plovdiv Now  ви честити Новата 2024 година и пожелава тя да бъде здрава, силна и вдъхновяваща. Да е пълна с късмет, любов, успехи, добри предизвикателства и щастливи приключения! Година, в която да мечтаете, да вярвате и следвате целите, които сте си поставили. Година, в която всеки да бъде част от промяната, която иска да види.  

Изпратихме 2023 година втори по нещастие в Европейския съюз, но с близо 300 милионери повече в сравнение с миналата година. Което за пореден път доказва, че щастието не е в парите. Или поне не е само там. Ако преди две години се деляхме само на ваксъри и антиваксъри, днес демаркационните линии вече са много повече. Русофили срещу русофоби, за и против Тръмп, либерали срещу националисти, хора, които искат да премахнат символите на съветската пропаганда срещу такива, които смятат, че трябва да ги запазят за историята. Дори новогодишните фоейрверки са тема, която разделя българите. През 2023-а само оставката Боби Михайлов и невероятните успехи на българските шахматисти обединиха нацията. Но не задълго.

Със сигурност в страната ни има повече каузи, които могат да ни съберат, отколкото да ни разделят. Предизвикателството на хан Кубрат към синовете му е част от българската история, а въпреки скандалите в българския парламент, на фасадата му все още стои надписът: „Съединението прави силата“. Десетките благотворителни кампании за пострадали при бедствия, при пожари и болни деца показват, че не всичко е загубено.

Светът се променя пред очите ни. Дали искаме или не, дали ни харесва или не - това се случва. Идват поколения без комплексите на миналото, подготвени за средата, в която живеят. Те са граждани на света и смятат, че страната ни е добро място за живеене. Носят България и националните ѝ герои в сърцата си, а не по прасците си.

Ако за минута забравим колко сме нещастни (според Евростат) и се обърнем назад, ще установим, че вече живеем в свят – мираж за няколко поколения. Ние сме много взискателни, но предимно към другите. Ако приложим към себе си високите критерии, с които мерим нашите политици, дали няма да се окажем под линията? Достатъчно толерантни ли сме към останалите, очаквайки те да бъдат такива и към нас? Или негативизмът – този национален спорт, ни пречи да отворим вратата към едно по-добро бъдеще?

Изборът е единствено наш. Фокусирайте се върху това да превърнете къщата, блока, комплекса, района, в който живеете, в едно по-чисто, приветливо и красиво място. Отделете час, за да почистите кварталната градинка с детето си. Участвайте в обществените обсъждания, които касаят квартала и града. Бъдете част от полезните инициативи и това съвсем скоро ще рефлектира върху индекса на личното ви щастие. Пазете всяко дърво, борете се за паметниците на културата, а не на пропагандата,  защото това е наследството, което оставяме за следващите поколения.

И, разбира се, информирайте се за всичко, което се случва в Пловдив и областта от Traffic News, Plovdiv Time и Plovdiv Now!

Честита, здрава и успешна Нова година!

Снимка: Христо Крачолов