Чаеното парти завладява Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 19:38, 18.12.2016

 „Ако ти е студено, чаят ще те стопли. Ако ти е горещо, ще те разхлади. Ако си потиснат, ще те ободри. Ако си нервен, ще те успокои“. Доколко са правдиви думите на легендарния английски политик Уилям Гладстон за билковите отвари, можете да се уверите сами в Пловдив. В Капана отваря врати още една съкровищница за чай. В новия магазин на българската компания „Ботаникъл“ на улица „Железарска“ №12-14 се предлагат повече от 80 вида билкови и плодови еликсири.

„Нашите продукти са най-различни като серии, вкусове и начин на приготвяне. Повечето чайове са трапезни, други са благотворни в една или друга посока – помагат за отслабване, детоксикация, успокояване, повишаване на тонуса и какво ли не. Не си мислете, че чаят е създаден единствено да помага, чаят е и голямо удоволствие. Повечето съчетания от билки целят да създадат наслада от самото чаепитие“, казва Антон Лазаров, директор на производството в „Ботаникъл“.

Компанията влага в продуктите си над 150 билки. Сто от тях са български - диворастящи, култивирани и лечебни растения с високо качество. Останалите петдесет идват от всички краища на планетата. Наред с традиционните за България лайка, мента и мащерка се предлагат редица екзотични растения. Последната серия – „Secrets“, съдържа и билки, набрани на далечни континенти, някои от които рядко срещани, и за пръв път се появяват на родния пазар. 

Африканският чай на „Secrets“ съчетава ройбос, джинджифил, маслина, розмарин и др. Американският залага на мате, арония, мента, хибискус, катуаба, мака, гуарана и още растения.

Арабската версия е микс от джинджифил, портокалови кори, кардамон и сладък корен. Усещането за Азия създават билките пу-ерх, канела, черен чай, сенча, звезден анасон, карамфил, жасмин, индийско орехче и други.

Зимата е най-подходящият сезон за чаепитие

Колекцията от чайове „Secrets“


Гамата съдържа американски, африкански, азиатски и арабски вкусове 

Гамата „Fleurs“ пък е посветена на здравословни напитки за детоксикация, желание, енергия, спокойствие, уелнес и фитнес.

В изкуството да направиш добър чай най-важни са билките. „Всички растения, които идват при нас, се преглеждат внимателно, окачествяват се и се анализират. След това се преработват грижливо. Добрата обработка на суровините допринася да запазване на качеството и вкуса на билката“, допълва Лазаров. Технологът е модерният наследник на алхимиците и неговата роля е да подбере и смеси съставките по подходящ начин, така че да се хареса на високия вкус на любителите на чая.

„Ботаникъл“ започват преди четвърт век с изкупуване и преработка на билки. През 2008 г. семейната фирма започва да създава собствени изделия, черпейки от огромното богатство на българската флора, във фабриката си в село Чешнегирово, на 25 км от Пловдив.  

Стартират с билкови и плодови чайове и постепенно разширяват гамата на асортимента и пазарите. Първоначално износът е само за Германия, а впоследствие горещите им напитки получават топъл прием в Испания, Франция, Австрия, Хърватска и Италия. Днес вече билките им се предлагат на необятните пазари в Индия и Китай.

Не се случва често родна компания да развие бизнес на глобално равнище с натурални български продукти. Какво се крие зад успеха на „Ботаникъл“? „Като семейна компания ние отделяме много време и внимание на всяка една билка, която преработваме, и на всеки един чай, който правим“, отбелязва управителят Илко Петков. „Ботаникъл“ притежава международни сертификати за качество и сигурност на храните от „IFS Food“ – ver. 6 и за производство на биологични продукти от SGS – България. 

Приготвянето на вълшебната отвара не е за подценяване. Понякога, когато човек бърза за работа, може да пусне пликче във вряла вода и да го изпие за пет минути. Друг път може да вземе насипен чай и да си устрои истинска чайна церемония, на която да отдели подобаващо време със запарване в чайник или самовар. Самият ритуал носи настроение и разтоварва от ежедневните грижи.

„Чаят е по-романтичен от кафето. Всички пием кафе, но чаят е начин хората да се сближат по-бързо. Има някаква топлина и емоция в тази напитка“, посочва Антон Лазаров. За пример той дава един от популярните чайове на „Ботаникъл“, който се съчетава перфектно с уиски. „Представете си – студено зимно време, камина, чаша чай, уиски и любимият човек до теб. Какво по-хубаво от това?!“, възкликва Лазаров.

 

 „Ботаникъл“ присъства на пазара в 15 държави


Чаят е по-романтичен от кафето


Билковите и плодови еликсири на „Ботаникъл“ можете да намерите в новия им магазин за чай на улица "Железарска" №12-14 в Капана


Портокалови кори от Южна Африка, съхранени по специална технология