Бюджетът на Зико е на минус от 70 млн. лева, правителството спаси Пловдив от нулева година

  • от Благовест Андонов
  • 12:11, 28.12.2023

Несъбраните приходи от данъци, продажби и общински дейности надхвърля 70 млн. лева, показват отчетите на Община Пловдив в последните дни на декември. Така „оптимистичният“ вариант, че дупката в бюджета ще бъде 60 млн. лева не се сбъднаха. Още с приемането на бюджета през септември в миналия мандат стана ясно, че бюджетът е напълно нереалистичен, но това не спря Здравко Димитров да го предложи.

Освен несъбраните приходи Община Пловдив даде и над 30 млн. лева безлихвени заеми през последната година по европейски проекти, които не са разплатени заради недоброто им управление.

Въпреки това кметът Костадин Димитров е обнадежден, че Пловдив няма да има нулева година и то е преди всичко заради осигуряването на 100 млн. лева за 8 проекта на Общината в държавния бюджет за 2024 година .

„Няма да вдигаме данъци и такси – категорично.  Ние разчитаме изключително на добро държавно финансиране, за да може да завършим проектите.  В началото ми казаха – „кмете, ще имаме нулева година“.   Ние ще направим всичко възможно да е не „нула“ откъм инвестиции.  Подкрепата от държавата е значителна, смятам, че имаме една успешна година и довършване на проектите“, заяви кметът.

Проектите, за които Община Пловдив получи средства са двата стадиона – „Христо Ботев“ и  „Локомотив“, Голямоконарско шосе, реконструкциите на улиците „Генерал Колев“ и „Славянска“, нова улица в „Тракия“,  кино „Космос“, Форум – Изток и Юг и  къща „Ламартин“.

Не е ясно обаче други проекти, които започнаха с местни приходи дали ще бъдат реализирани. Въпроси будят и някои проекти, които предвид тежката финансова година бяха стартирани, като спортните зали в район „Западен“ за 8 млн. лева. Кметът заяви, че има два варианта за този проект:

„Единият е губим 2 млн. лева и не получаваме нищо, другият е даваме още 6 млн. лева и вдигаме залите. Смятам, че е по-добре да ги построим, отколкото да загубим двата милиона лева. Така мисля, така съм гледал, че успешните кметове работят, така ще работя и аз“, каза Костадин Димитров.