Бюджетът на Пловдив e 424 млн. лева - за инфраструктура ще се харчат 198 млн. лева

  • от PlovdivTime
  • 13:17, 29.01.2021

Бюджет на Пловдив е 424 млн. лева за 2021 година. Той бе представен от кмета Здравко Димитров и двамата му заместници Величко Родопски и Пламен Райчев. Разликата в бюджета е от миналата година е преходният остатък, който е за двата стадиона, отпуснати целево от правителството.

„ Съобразили сме се с районните кметове,зам.-кметовете и политическите партии. Това са общи наши пари и  трябва да се харчат разумно и да бъдат насочени, там където е необходимо”, каза кметът.

От 424 млн. лева - 226 са делегирани от държавата дейности, които са за издръжка и заплати в образованието, здравеопазването и социалната сфера. Отделно има ръст на заплатите във всички звена на администрацията. От друга страна се очаква 10% съкращения в общинските звена, като част от новата структура и реформата в администрацията.

198 млн. лева е капиталовата програма, като от тях 121 млн. лева са средства от европейски програми и фондове. От правителството средствата са 45 млн. лева – за двата стадиона, както и за изграждането на 7 детски градини и училища.

От Водния цикъл тази година са заложени за усвояване 62 млн. лева, а по „Региони в растеж” 38 млн. лева. 

За транспортна инфраструктура, която включва „Модър-Царевец”, „Даме Груев” и Кукленско шосе средствата са 25 млн. лева. 5 млн. лева ще отидат за районните кметове и техни проекти, пише TrafficNews.