Бурята в Пловдив снощи увреди настилката на сцената на Античния театър

  • от PlovdivTime
  • 11:39, 25.07.2022

Часове преди откриването на 26-ото издание на Международния фолклорен фестивал в Пловдив сцената на Античния театър е в критично състояние, сигнализира наш читател.

Ето какво ни написа той:

"Днес започва любимият на всички пловдивчани и гости на града Межундароден фолклорен фестивал, който ще се проведе за 26-и път на Античния театър. Ще гостуват фолкорни асамбли от Аржентина, Бразилия, Румъния, Грузия, Турция, а домакини от българска страна ще са ансамбъл "Тракия" и ансамбъл "Дилянка". Понеже не се проведе две години заради Ковид-19 и входът е безплатен, вероятно много хора ще го посетят и ще се заредят с усмивка и добро настроение! Но дали с усмивка ще се представят и участниците? И дали ще покажат танците и фолкора си успешно? Дали няма да си тръгнат от сцената и България контузени? Подхожда ли този стар, тесен, изгнил и съсухрен, набръчкан брезент на една от най-важните исторически значими сцени в България? Кой умник е покрил тази сцена и я лепи с тиксо? Подхожда ли тиксото на най-голямото и най-добре запазено архитектрно бижу в България? Правят се концерти за хиляди хора, опери, гостуват музиканти от цял свят, организират се частни партита, групи туристи, организират се общински прояви - наеми се прибират за холяди левове - сцената е покрита с тесен, смачкан от атмосферните условия брезент, залепен с тиксо."

Читателят ни пита биха ли пуснали децата си да танцуват на такава сцена отговорните за Античния театър и призовава да се вземат мерки.

"Участници ще се спъват, ще се хлъзгат и ще падат. Колкото и да се изпъва и лепи този тънък, прогорен, стар брезент, той не може да осигури сцена за народни танци. Да не говорим, че и дюшемето под брезента е неравно и хлопа и стърчат дъски (която е първночалната идея на брезента - да замаже положението, типично по нашенски)", пише още в сигнала до медията ни.

Екипът ни се свърза с отговорника за Античния театър в екипа на Общински институт "Старинен Пловдив".

"Държавна опера-Пловдив демонтира вчера декорите от спектакъла "Набуко". След това са поставили балатума, с който покриваме сцената. Снощната буря обаче е нанесла щети и днес в 7 часа сутринта екипът ни беше на място преди официалните репетиции. В момента всичко е оправено", каза Запрян Деликостов.

Ето как изглежда сцената в момента:

Античният театър като всички други археологически паметници на културата от национално значение са собственост на държавата, която трябва да полага грижи за тях. Тя има право да ги предоставя за управление на компетентни местни институции. Така беше до февруари 2022 г., когато изтече срокът на договора между Министерство на културата и Община Пловдив. Според чл. 12, ал.4, т. 1 и т. 5 от Закона за културното наследство срокът за предоставяне на недвижимата културна ценност е 10 г.

В края на миналата година Общинският съвет гласува чрез областния управител процедурата да бъде задвижена и грижата и управлението на недвижимата културна ценност отново да бъдат предоставени на Пловдив. Това трябва да се случи с решение на Министерски съвет по предложение на министъра на културата.

 

Kоментари

коментар
Интензивната ЕКСПЛОАТАЦИЯ ЩЕ СЪСИПЕ АНТИЧНИЯ
17:06, 25.07.2022
Отговор

Дано не стане внезапно а гръм и трясък сгромолясване на два етажа КАМЕННА КОЛОНАДА върху гръмогласните истеричави "музикални" изг7зици на OpenOPERAторката проф. д-р НиНа, ЧЛЕН-кор. на БАНда - под бурните аплодисменти на обожате;ите и заплатаджиите й. АПРОПО: търгашеската тараба околовръст Античния да не би безбилетни престъпници да надничат опростачава и противоречи на древния Античен ПРИНЦИП =PANEM ET CIRCENSES=ХЛЯБ И ЗРЕЛИЩА= сиреч БЕЗПЛАТЕН свободен достъп до Театъра за сиромасите както за богаташите