Бунтът срещу презастрояването в „Тракия“ се радикализира

  • от PlovdivTime
  • 16:47, 14.12.2016

 Георги Чалъмов дойде с „Мерцедес“ на протеста, зад него е кранът, който трябва да строи спорната сграда

 

от Парашкева Иванова

Следващият протест ще бъде пред Общината! Там кметът да ни обясни кое е модерно и кой подписва документи за подобни своеволия!

Това предупреждение отправиха жителите на новия комплекс „Гербера” и Испанските къщи в жилищен район „Тракия“ към кмета на Пловдив Иван Тотев по време на поредния протест срещу презастрояването на района. Днес те за трети път излязоха на митинг пред детска градина „Червената шапчица“ срещу издигането на "китайска стена" край булевард "Освобождение". Те настояват също да се спре строежът на двуетажна сграда с гаражи и обособят повече зелени площи. 

Въпреки отправените към властниците покани и днес нито общината, нито кметството на „Тракия“ изпратиха свои представители да се срещнат с протестиращите. „Очевидно има от какво да се страхуват”, коментираха разгневените хора.

Живеещите в района негодуват срещу промяната в проекта на комплекса, както и срещу липсата на градинки. „Очакваме бърза реакция от общината. В случая нашият протест не е насочен към инвеститора. Искаме твърди гаранции, че презастрояването ще спре” заяви един от протестиращите Нено Ширтев.

„Няма къде да паркираме, крановете са на метри от терасите ни. Докога ще продължава този терор?”, възмущават се живеещите в района. Вчера са изпратени  жалби до Министерството на регионалното развитие, до кмета на община Пловдив и до Дирекцията за национален строителен контрол, подробно са обяснени фрапиращите нарушения при промяната на първоначалния проект.

„Гласуваният проект включва две сгради по 12 етажа в двата края на комплекса, а между тях няколко тела по 3 и 5 етажа. В последствие обаче проектът е променен и сега се издигат няколко тела по 10, 11 и 12 етажа. Строи се по издадена скица виза,  с която е променен действащият Подробен устройствен план /ПУП/. Това е направено без да са уведомени заинтересуваните лица /в случая собствениците на апартаменти в Испанските къщи/, което е грубо показване на закона.

Всъщност преди месец бе направен опит да се съобщи на заинтересованите лица проектът за изменение на ПУП-а, но съобщението бе компрометирано, защото в рамките на 14-дневния срок за възражение проектът не бе внесен в сградата на кметството и не можеше да бъде прегледан. По този казус са подадени възражения, но отговор от Общината засега няма”, коментира Здравко Ранделов, собственик на жилище в Испанските къщи.

Според него неадекватните отговори от страна на общинската администрация оставят усещане за злоупотреба с правата на гражданите от страна на отговорните лица и строителя. В писмото са зададени редица конкретни въпроси по отношение на разрешителните за строеж , за каква височина има издадени документи и механизма за уведомяване на гражданите. Собствениците настояват за спешни действия, тъй като строителството продължава. Скандалната скица-виза е подписана от зам.-кмета инж. Димитър Кацарски и инвеститора Георги Чалъмов.

Строителят коментира, че въпросната виза е одобрена на Експертен съвет и не се съмнява в нейната законност. В документа е променена етажността на сградите. Чалъмов за пореден път успокои протестиращите, че на мястото на проектираната детска градина няма да строи 6 – етажен блок. „Отстъпено право за 6- етажен блок няма. Аз не мога да насиля общината. Но има отстъпено право за 1 300 квадрата разгъната площ. И аз съм дал обезщетение на общината , включително и за тази площ”, допълни Чалъмов. Той призова да не се политизира въпросът. Предприемачът обяви, че е готов да построи безплатно път, паркинг и градинки.

„В България сме свикнали само да сме недоволни. Никой не почиства, изхвърлят си боклуците пред блока. Сега, ако питате дали искат да не плащат данъци - всички ще се съгласят. Но как да се правят пътища и училища без пари – никой не казва”, ядоса се Георги Чалъмов.

Кметът на „Тракия” Костадин Димитров заяви, че до следващия вторник жителите, които протестират срещу презастрояването, ще получат официален документ от Община Пловдив, че строежът на мястото е спрян. Кметът на района отново подчерта, че градската управа ще се съобрази изцяло с желанието на живеещите по отношение на предназначението на проблемния терен.

Чалъмов (вдясно) обеща да построи безплатно път, паркинг и градинки


Жителите на „Тракия“ се задушават в хватката на гъстото и високоетажно строителство

 

„Спрете да строите – вече сме натъпкани като сардели“, апелираха недоволните собственици на жилища към предприемача