“Браво, Пловдив“ с покана към съветниците: Да продължим битката за Панагюрското съкровище

  • от PlovdivTime
  • 17:30, 09.07.2024

Председателят на сдружение "Браво, Пловдив" Веселин Костов организира работна среща на 10 юли от 10 часа в Голямата конферентна зала на Дома на културата "Борис Христов", на която да бъдат обсъдени действията по процедурата по връщането на Панагюрското златно съкровище. На сесията, проведена на 20 юни 2024 г., 48 съветници от всички групи подкрепиха декларацията на сдружението, с която се настояваше съкровището да бъде върнато на Археологическия музей в града. Аргументите на вносителите бяха приети изцяло и адмирирани от представителите на всички политически формации. Допълнителни разяснения по отношение на статута на движимата културна ценност и нивата на сигурност на музея бяха дадени лично от директора на музея доц. д-р Костадин Кисьов.

Очаквано, въпреки правната ѝ обосновка, декларацията, гласувана от Общински съвет-Пловдив, не бе посрещната радушно от представителите на Министерството на културата и от самия служебен министър Найден Тодоров, който в различни публични изяви твърди, че мястото на Панагюрското съкровище е в Националния исторически музей в София, тъй като той може да го презентира най-добре.

"С гласуваната декларацията спечелихме битката, но не и войната. Бихме искали да продължим активните действия по процедурата по връщането, тъй като договорът за наем, сключен между НИМ и Пловдивския археологически музей, отдавна е изтекъл. Но усилията ни ще се увенчаят с успех, само ако сме единни! Затова отправихме покана към всички политически групи, представени в Общински съвет–Пловдив, за работна среща, на която да обсъдим следващите стъпки за връщане на съкровището.  Надяваме се всяка от групите да изпрати свой представител, който да се включи в дискусията с предложения и препоръки.  Желанието ни е всички ЗАЕДНО да защитим интересите на Пловдив!", коментира Веселин Костов за TrafficNews. 

Покани за участие са изпратени на кмета Костадин Димитров, зам.-кмета по култура Пламен Панов и директора на Археологическия музей Костадин Кисьов.