“Браво, Пловдив“ и рибари в съвместна зарибителна акция в Марица

  • от PlovdivTime
  • 17:41, 23.10.2023

Пловдивски рибари и доброволци от "Браво, Пловдив" вчера пуснаха в Марица големи количества сом и бял амур. Над 2 000 броя малки рибки бяха разселени в реката. 

"Тази година, благодарение на средствата, дарени от "Браво, Пловдив", успяхме да купим три пъти повече зарибителен материал. Сред тях има доста запалени рибари, които предишни години са правили самостоятелни дарения. „Благодарим на „Браво, Пловдив“ за жеста. Тази година те са най-големият дарител в нашата кампания, като се включиха с 1500 лева. Обединява ни желанието за по-чиста природа и повече живот в нашите реки и езера“, коментира Павел Драгов, който е в основата на инициативата. 

Председателят на сдружението Веселин Костов се пусна с каяк по реката, за да помогне на рибарите да хвърлят рибата по- навътре в реката, тъй като край самия бряг реката е много заблатена, тъй като коритото не е почиствано с години.  

Част от рибарите пристигнаха със семействата си и децата им също активно се включиха в акцията. Някои от малчуганите са повозиха и с каяк по реката. 

След като зарибяването приключи, районът, който бе осеян с множество боклуци, бе почистен старателно. 

Рибарите благодариха на доброволците на "Браво, Пловдив", че помагат животът да се върне в реката. 

По-възрастните пловдивчани помнят, че до края на 60-те реката си е била естествен привлекателен център за малки и големи, имало е места за плуване и брегове за излежаване.

Екипът на „Браво, Пловдив“ е категоричен, че реката трябва да бъде място за култура, бизнес, спорт и отдих чрез благоустрояване на крайбрежните зони, изграждане на паркови рекреационни и атракционни зони. Те ще настояват това да бъде и основна точка в работата на следващото управление на града.