Борислав Инчев с питане към кмета за ценните сгради , „Браво, Пловдив” предлага фонд за спасяването им

  • от PlovdivTime
  • 10:21, 17.01.2024

Общинският съветник от „Браво, Пловдив” Борислав Инчев постави три въпроса към кмета Костадин Димитров и управата на града  относно ценните сгради под тепетата. Той използва като повод казуса със сграда, която се намира на ул. „Цар Иван Александър“ № 2, която ще бъде разрушена от новите  й собственици .  

„До 2012 година къщата се намира в списъка на Националния институт за недвижимо културно наследство ( НИНКН), където фигурира като единичен паметник на културата. След това статутът и е променен и тя бива включена под общ знаменател.  Къщата е един от най-добре запазените образци на архитектурата в Пловдив от началото на 20-ти век. Съвсем скоро, обаче предстои сградата да бъде съборена, а на нейно място най-вероятно ще се появи нова многоетажна сграда. Дали фасадата и ще се „доближава“ до визията на старинна къща или ще има нов съвременен изглед ще стане ясно, когато инвеститорът внесе своя проект”, каза Борислав Инчев.  Той напомни, че сградата се притежава от юридическо лице, което вече има издадено разрешително за събарянето й, като е въпрос на време това да се случи.

„Знам, че в НИНКН има изготвен регистър на всички индивидуални и групови паметници на културата в град Пловдив, но не знам дали община Пловдив разполага с него и откога е последната му актуализация”, каза общинският съветник от „Браво, Пловдив”.

Трите въпроса, които той постави са”

1)Разполага ли Община Пловдив със списък или регистър на всички индивидуални и групови паметници на културата в град Пловдив?

2)Разполага ли община Пловдив с такъв списък и на всички къщи и сгради, които са нейна собственост или в които тя е в съсобственост, без значение от процента на идеалните части, които тя притежава?

3)Има ли извършени от страна на община Пловдив архитектурни заснемания на определени къщи или сгради, които са нейна собственост и ако има извършени такива заснемания моля да ми предоставите подробна информация за кои къщи става въпрос и на кои адреси се намират?

В заключение той каза, че след като получи отговорите на поставените от него въпроси, които са с изключителна обществена важност, от групата на „Браво Пловдив” ще направят и конкретно предложение.

То е за създаване на специален фонд, който да служи за извършването на архитектурни заснемания и конструктивни обследвания.

„От наша страна ще има готовност и за инициирането на съответните нормативни промени, които да създадат по-голяма сигурност в опазването на недвижимото културно наследство на Пловдив”, заяви Инчев.