Борислав Инчев: Нов парк и обновени зелени системи в Кючука – да, възможно е!

  • от PlovdivTime
  • 17:57, 27.10.2023

„Зелените места в район „Южен” не са толкова много, че да си позволим да бъде в неугледен вид и неизползваеми за хората. Основният ми приоритет, ако бъда избран за районен кмет, е именно да се обърне внимание на тях”, заяви кандидатът за район „Южен” от „Браво, Пловдив” Борислав Инчев.

Най-мащабният проект в неговата програма  е изграждането на голям парк в терена от 70 дка между кварталите Коматево и Остромила. Теренът бе отреден за парк още в миналия мандат, като дори имаше одобрено финансиране за изготвяне на подобрен устройствен план. Той обаче така и не бе направен през последните 4 години и проектът влезе във фризера.

„Това е най-важният проект за район „Южен”, който ще е водещ в програмата ми. Концепцията е там  да има много алеи, места за почивки – пейки, беседки. Също така две големи детски площадки, сцена за културни събития, спортна зона, лед осветление, видеонаблюдение, модерна автоматична поливна система и безплатен интернет. Искаме да направим и открита зелена класна стая за провеждане на часове и беседи. Този парк ще се полза реално от 3 квартала, за това е особено важен”, обясни Инчев. Той обясни, че след разговори с ландшафтни архитекти са избрани и растителните видове за там - широколистни дървета, като копривка, чинар, еводия, дъб, акация, както и иглолистните боро, аризонски кипарис и кедър. 

Друг голям проект, който предвижда кандидатът на „Браво, Пловдив” е за ул. „Даме Груев”. Зоната между ул. „Македония” и читалище  „Христо Ботев” може да се превърне в чудесен микропарк.  Там се предвижда изграждането на алеен парк, като бъдат засадени дървета и допълнителни растителни видове, които да играят ролята на буфер между самата улица и тази зона. Така хората може да го ползват като място, където също да си починат. Там ще бъде реализиран един проект свързан най-вече с озеленяване , с изграждане на поливна система  и с поставянето на пейки.

„Има много  паркове и големи междублокови пространства, които  смятаме да реализираме, като за тях ще има комплексни проекти – детска площадка, озеленяване, осветление , пейки и алеи. Имаме готови проекти за 10 такива пространства”, каза Инчев.

Сред идеите му са облагородяването и поставянето на детска площадка до спортното игрище край кръстовището на улиците „Софлу” и „Петър Стоев”.  Също така изграждането на детски площадки и благоустрояване – в зоната около НАП, също така на ул. „Пере Тошев” с кръстовището на „Никола Вапцаров”,  ул. „Йордан Ковачев” и „Нарцис”, квартал „Модър”, ул. „Поручик Въльо Стефов”, „Пере Тошев” до СУ „Константин Величков”.

В два от парковете - „Източна  Румелия” и парк „Кронщад” също имат нужда от обновяване. За първия парк има идейна концепция за кучешка площадка, спортни игрища, както и зона за пикник и открита класна стая.  „Кронщад” също има нужда от обновяване.

„От „Браво, Пловдив” дадохме три пейки на хората, за да ги поставят парк „Кронщад”. Те бяха изключително доволни. Там  определено има нужда от изграждане на още една детска площадка, озеленяване, както и пейки и места за отдих”, заяви Инчев.

Борислав Инчев е с номер 36 в интегралната бюлетина за кмет на  район „Южен” и с преференция 105 в листата за Общинския съвет!

„Браво, Пловдив” се явява с регистрацията на „Българска прогресивна линия” за кмет, районни кметове и общински съвет!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!