Борчовете към хазната от пловдивчани и фирми – 31 млн. лева, Общината гледа към ЧСИ-та

  • от Благовест Андонов
  • 16:36, 07.10.2020

Дълговете на Община Пловдив са точно толкова колкото и задлъжнялостта към самата нея, това е станало ясно по време на одита на общинската хазна. Кметът Здравко Димитров заяви, че фирми, организации и граждани дължат 31 млн. лева за наеми, такси, глоби и други.  Към днешна дата толкова са и кредитите, които обслужва общината.

Кметът заяви, че на няколко пъти е поискал вече бившият кмет Илия Кирчев да предприеме нещо за събирането на дълговете,но той така и не направил нищо. В същото време другата седмица ще новият зам.-кмет по финанси Величко Родопски ще представи състоянието  на бюджета, както и методите за събирането  на дълговете.

„Длъжни сме да предприемем нещо за тези дългове, ако трябва ще се обърнем и към ЧСИ-та”, каза кметът.

Само от наеми към „Жилфонд” миналата година дълговете към Община Пловдив бяха над три милиона лева.  Повечето от парите са от лихви за неплатени наеми, а много от длъжниците бяха или починали, или с неизвестен адрес. В този смисъл – почти невъзможно е да се съберат тези пари от бившите наематели, повечето, от които са от Столипиново.

Дълговете към хазната обаче са достатъчни на практика за строителството на два от големите проекти на Пловдив – нов мост над река Марица и „Модър-Царевец”. Самите те ще се финансират от кредитната линия, която подготвя Пловдив, пише TrafficNews.