Бог Дионис завладя Главната, Пловдив ухае на вино (Фотогалерия)

  • от PlovdivTime
  • 13:41, 13.11.2020

Бог Дионис събра погледите на случайните минувачи по Главната като поведе пъстро шествие за откриването на фестивала „Дефиле на младото вино”. От днес – в продължение на три дни, Пловдив ще е в плен на божествената напитка. Събитието се провежда за 12-и път. 

39 изби и 12 производители на храни  се включват в тазгодишното издание и добрата новина, обявена от организаторите, е, че въпреки безпрецедентната ситуация, участниците тази година са повече. 

"Радвам се, че отново сме тук, въпреки кризата - здравна, икономическа и психологическа. Виното лекува, а в тези времена, освен като напитка, то действа и за успокоение на психиката”, каза на откриването председателят на Съвета по туризъм инж. Любозар Фратев. После за празника се погрижиха артистите от ансамбъл „Тракия”, които за поредна година подкрепят фестивала.

В дефилето по Главната наред с бог Дионис, организаторите и участниците се включиха представители на Медицинския университет, които ще съдействат за спазване на противоепидемичните мерки и ще раздават маски в случай, че някои от посетители и участници нямат такива.

„Трябва да покажем, че с кураж и разумно поведение можем да превъзмогнем кризата и себе си”, около това мото се обединиха присъстващите. 

По традиция шествието завършва в Стария град, където се отваря първата бъчва с младо вино и ритуално се отпива от гроздовия елексир.

Фестивалът ще продължи и през уикенда, когато в къщите в Стария град ще има дегустации, които могат да бъдат посетени от всички пловдивчани и гостите на града.