Благотворителна изложба събира средства за арт ателиета за украински бежанци

  • от PlovdivTime
  • 14:40, 25.11.2023

Благотворителна изложба, посветена на миграцията, ще бъде открита в Народна библиотека „Иван Вазов“ на 27 ноември от 17 ч. Организатор на фотографската експозиция е Благотворителната католическа организация „Каритас Витания“. С нея фондацията поставя финала на двугодишния международен проект „Регионален проект по миграция“ (ReMap), в който участват още седем национални „Каритас“ организации от Гърция, Северна Македония, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания и Турция.

Основна цел на ReMap е да спомогне за картирането и хармонизирането на интеграционните дейности и услуги, предоставяни от „Каритас“, по продължението на т.нар. „Балкански маршрут“, по който много мигранти от Близкия Изток и Северна Африка поемат в търсене на по-добри условия за живот. Акцент в проекта е укрепване на капацитета за работа с уязвими групи бежанци, в контекста на преминаване от специфична хуманитарна подкрепа към по-дългосрочна и устойчива стратегия за социална интеграция.

Изложбата „Миграцията – обединява и обогатява“ представя финалистите от проведения през 2022 г. международен фотографски конкурс, чиято мисия бе да покаже положителните страни на миграционните процеси и как понякога губейки нещо, откриваш нещо ново, не по-малко ценно. В творчеството им се търсеше хубавите резултати от смяната на общност и територия и това, че различията ни обединяват, а не ни делят.Финалистите бяха селектирани от почетно жури от професионалисти в лицето на Соня Станкова, Минко Михайлов и Методий Плачков.

Събитието има и благотворителен характер. Част от картините ще бъдат дарени за реновирането на стая за почивка в детската онкохематология в Пловдив. Останалите ще могат да се закупят, а със събраните средства ще се набавят материали за арт работилниците, които организацията води с украински бежанци, с цел интеграция, развиване на таланта им, придобиване на нови умения и едновременно с това учене на български език от професионалните лектори.

Изложбата в Народна библиотека „Иван Вазов“ ще продължи две седмици. Входът за всички посетители е свободен.