Бизнесдамата, отговорна за събарянето на емблематичната къща на Куцоглу, отива на съд

  • от PlovdivTime
  • 17:40, 29.06.2020

 Една година след като бе съборена емблематичната къща на Куцоглу зад Община Пловдив, Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняема пълномощника на фирма "Неокор Билдинг"  Вероника Иванова. 

Обвинението е, че на 5 юни 2019 г., в Пловдив, е организирала осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство  - защитената територия на недвижима културна ценност – жилищна сграда на ул. „Гладстон“ №12, имаща статута и на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „ансамблово значение“ и същевременно попадаща в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност „Системи от улични ансамбли по ул. „Княз Александър I“ и ул. „Отец Паисий“ . Събарянето е в нарушение на Закона за културното наследство  - престъпление по чл. 277а ал. 6 вр. ал. 4 от Наказателния кодекс. 

Спрямо обвиняемата Иванова е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 2 000 лева, като същата е потвърдена от съда.

По делото предстои предявяване на материалите, приключване на разследването в законния срок и внасяне на обвинителен акт в съда. Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинена Вероника Иванова е до 5 години „лишаване от свобода“ и глоба от 2 000 до 10 000 лева.   

Сградата, в която преди 10 ноември се помещаваше детска градина „Славянка”, е проектирана от арх. Йосиф Шнитер и е паметник на културата от новото време с категория „Ансамблово значение”. 

Според одобрения от НИНКН проект, фасадата на сградата на ул. "Гладстон" 12 трябваше да бъде запазена и да претърпи вътрешно преустройство. 

Преди да бъде съборена,  красивата сграда, проектирана от арх. Йосиф Шнитер, бе собственост на старата пловдивска фамилия Обрейкови. Тя бе съхранена от набези и за щастие не последва съдбата на други архитектурни паметници да бъде изпепелена. Макар и с жестоки рани от времето, в продължение на години великолепната къща, улавяше погледите на ценителите.